Pressmeddelande -
Regionstyrelsen samfinansierar centrum för bröstcancer efter stor donation
På sitt möte idag beslutade regionstyrelsen att samfinansiera ett fysiskt centrum för bröstcancervården på sjukhusområdet i Malmö och utökad strålningsverksamhet på sjukhusområdet i Lund. Något som möjliggörs av en donation från Julia och Hans Rausings stiftelse.
Regionstyrelsen samfinansierar ett fysiskt centrum för bröstcancervården på sjukhusområdet i Malmö och en utökad strålningsverksamhet på sjukhusområdet i Lund med 100 miljoner kronor. Detta görs efter en donation från Julia och Hans Rausings stiftelse som styrelsen för Skånes universitetssjukhus beslutat att ta emot. Regionstyrelsen ger även fastighets- och servicenämnden i uppdrag att ta fram förslag gällande att bygga ett centrum för bröstcancer i Malmö och regiondirektören får i uppdrag att genomföra upphandling av den utrustning som behövs. Donationen, som tillkännagavs av stiftelsen 2020, är på drygt 245 miljoner kronor och kommer att användas för investeringar i både Lund och Malmö.
– Jag är tacksam för att regionstyrelsen idag har fattat beslutet om samfinansiering av ett fysiskt centrum för bröstcancervården i Malmö, som gör att vi kan motta donationen från Julia och Hans Rausings stiftelse. Donationen ger oss möjlighet att utveckla ett förbättrat omhändertagande för patienter med bröstcancer. Med fysisk samlad kompetens kommer det leda till mer sömlös och personcentrerad vård, något som kommer betyda mycket för de som drabbas och deras närstående, säger Maria Berglund, ordförande i Sus sjukhusstyrelse
Enligt överenskommelse med donatorn och stiftelsen ska donationen användas till en MR-Linac i Lund, samt en ny byggnad på sjukhusområdet i Malmö som ska utgöra det fysiska navet för bröstcancervården. En MR-Linac är ett strålbehandlingssystem som kombinerar strålning med bilddiagnostik och ger mer effektiv och individanpassad strålbehandling och möjliggör behandling av tumörer som tidigare inte kunde strålas. På sjukhusområdet i Malmö skapas ett fysiskt centrum där alla kompetenser och yrkeskategorier samlas runt patienten och skapar förutsättningar för ett tätt multidisciplinärt samarbete, kliniknära forskning och bästa möjliga vård för patienter med bröstcancer. Det skulle kunna stå klart tidigast år 2027.
Sus pressmeddelande om donationen
Andra beslut i korthet
- Regionstyrelsen beslutade att godkänna Skånes befolkningsprognos 2023–2032 och att uppmana alla nämnder och förvaltningar att använda denna i planeringsarbetet. Vid årsskiftet 2022/2023 hade Skåne totalt 1 414 324 invånare. Under de senaste tio åren har Skånes befolkning ökat med i snitt 1,1 procent om året. Skånes befolkning väntas fortsätta öka under 2023–2032 men tillväxttakten kommer att vara lägre, i snitt 0,7 procent om året. Det är en högre tillväxttakt än vad som beräknas för riket som helhet. Utrikes nettoflyttningar väntas stå för ungefär halva delen av Skånes folkökning under prognosperioden. Den andra halvan beror på en naturlig folkökning, det vill säga fler föds än dör, och en positiv nettoinflyttning från resten av Sverige. (Ärende 11)
- Regionstyrelsen fastställde remissvaret på regeringskansliets promemoria "Förslag till lag om tillfälliga förbud att transportera personer utan giltiga identitetshandlingar till Sverige". I svaret från Region Skåne framgår att förslaget riskerar få allvarliga konsekvenser för rörligheten inte bara inom Greater Copenhagen utan även för rörligheten för de resenärer i Skåne som inte passerar gränsen mellan Skåne och Danmark. (Ärende 23)