Pressmeddelande -
Reviderad kulturplan för Skåne
Kulturnämnden tog idag beslut om en reviderad kulturplan för 2012. Den 4 november 2011 ska den regionala kulturplanen vara Kulturrådet tillhanda. Beslut om fördelningen av de statliga medlen till regional kulturverksamhet tas av Kulturrådets styrelse i januari 2012.
– Samverkansprocessen under 2011 visar tydligt att en av kulturnämndens viktigaste uppgifter är att skapa en väl fungerande kulturell infrastruktur med erfarenhetsutbyte och kompetensöverföring. En insikt som vi tar med oss in i den mer omfattande översynen av kulturplanen som kommer att ske under 2012 för perioden 2013 till och med 2015, säger Yngve Petersson, ordförande i Region Skånes kulturnämnd.
Kulturnämnden har bland annat förtydligat insatserna för att främja kultur för barn och unga. Det pågår ett genomlysningsarbete av kulturpedagogiken och den filmkulturella verksamheten i samarbete med Lunds universitet. Resultatet kommer att utgöra underlag för prioriterade insatser inom ramen för en ny kulturplan för perioden 2013 till 2015.
Yttranden över kulturplanen
29 av 33 kommuner, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen i Skåne yttrade sig över förslagen på revideringar av kulturplanen. Länk till sida där alla yttranden är publicerade. Ytterligare 7 yttranden inkom från kulturinstitutioner, det fria kulturlivet, föreningar, organisationer och nätverk i Skåne. Yttrandena föregicks av en omfattande dialog med kommunernas kulturpolitiker och tjänstemän och följdes av samråd med kulturlivet och civilsamhället.
Bakgrund
Enligt förslagen i den statliga kultursamverkansutredningen (SOU 2010:11)
Spela samman - En ny modell för kultursamverkan är Skåne en av fem regioner/landsting som från och med 2011 ingår i den så kallade kultursamverkansmodellen.
Modellen är utformad så att vissa statliga kulturanslag, efter förhandling mellan stat och region, fördelas av regionen med utgångspunkt från en regional kulturplan som tagits fram i samverkan med kommunerna och i samråd med kulturlivet.
Kulturnämnden återupptar inköp av konst och vidgar inköpens karaktär
Efter det tvååriga uppehållet återupptar kulturnämnden inköp av konst till Region Skånes konstsamling. Kulturnämnden beslutade också att förslag till riktlinjer för inköp av konst ska tas fram. Motiv till att vidga inköpens karaktär är att kulturnämnden ska förhålla sig till sin samtid. Idag arbetar konstnärer i vitt skilda material, tekniker och uttryckssätt – allt från objekt i form av målningar, skulpturer och konsthantverk till mer idébaserade, konceptuella och processinriktade verk. Ett verk av konceptuell karaktär kan vara att en konstnär arbetar i dialog med en personal- eller patientgrupp med att framställa ett verk till en specifik plats inom den aktuella verksamheten.
Bakgrund
Kulturnämnden beslutade i november 2009 att göra ett tvåårigt uppehåll i inköp av nya verk, så kallad lös konst, till Region Skånes konstsamling och istället instifta sökbara stipendier för konstnärer verksamma i Skåne. Under 2010 och 2011 har tjugo stipendier à 100 000 kronor utdelats i syfte att ge professionella bild- och formkonstnärer ekonomisk möjlighet att fördjupa och utveckla sin konstnärliga verksamhet. Stipendiaternas redovisningar av vad stipendiet har betytt kommer inom kort att börja presenteras på www.skane.se/kultur.
Om Region Skånes konstsamling
Region Skåne har en konstsamling som består av 30 755 konstverk. Samlingen innehåller måleri, grafiska verk, fotografier, skulpturer, objekt och textila bilder av fler än 5 000 konstnärer. Alla konstverk finns registrerade i en databas. Konstnärerna är verksamma framför allt i Skåne och de första konstverken köptes in redan på 1960-talet av dåvarande landstingen.
Region Skånes konstsamling har två syften, dels att med konstverken skapa bra och stimulerande miljöer för patienter, anhöriga och personal utifrån ett kultur- och hälsaperspektiv, dels stimulera konstlivet i Skåne.
Övriga ärenden
Samtliga ärenden beslutades i enlighet med ordförandens förslag till beslut vid dagens sammanträde. Dagordningen och handlingarna finns publicerade på Region Skånes hemsida: Kulturnämndens dagordning och handlingar. Protokollet justeras och publiceras på Protokoll - Region Skåne (längst ner i högerspalten) inom fjorton dagar från sammanträdet.
Reservationer: Ärende 9: SD. Ärende 10: SD
Ett separat pressmeddelande skickas ut om Region Skånes kulturpristagare och mottagare av den särskilda kulturutmärkelsen.
För information och kommentarer:
Yngve Petersson (MP), ordförande i kulturnämnden, tfn 0705 – 15 80 38
Chris Marschall, kulturchef, tfn 040 – 6753 730
Frågor om ärende 2: Regionala kulturella lärprocesser för barn och unga – metodinriktade utvecklingsinsatser:
Martin Andrén, chef Kulturarv och livsmiljö, tfn 040 – 6753 744
Frågor om ärende 7 Inköp av konst till Region Skånes konstsamling:
Cecilia Langemark, chef Konstarterna, tfn 040 – 6753 721
Frågor om ärende 8: Nya riktlinjer för utvecklingsbidrag inom kulturområdet samt bidrag till musikarrangörer
Cecilia Langemark, chef Konstarterna, tfn 040 – 6753 721
Frågor om ärende 9: bidrag till Musik i Skåne för Music Around 2012
Cecilia Langemark, chef Konstarterna, tfn 040 – 6753 721
Frågor om ärende 10: Bidrag till Helsingborgs Stadsteater för fax II och III av projektet ”Outreach”
Cecilia Langemark, chef Konstarterna, tfn 040 – 6753 721
Frågor om ärende 11: Bidrag till Bibu.se för biennalen 2012
Cecilia Langemark, chef Konstarterna, tfn 040 – 6753 721
Frågor om ärende 12: Omdisponering i internbudgeten 2011
Gudrun Nylund, chef Administrativ support, tfn. 040 – 6753 763
Presskontakt:
Eva Nilsson Mesch, Kultur Skåne tfn 040 – 6753 722
Vi har samlat information som rör den nya samverkansmodellen på Kultur Skånes hemsida: Kulturpolitik i samspel - Region Skåne.
Ämnen
Kategorier
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.
Kulturnämnden är Region Skånes facknämnd i kulturpolitiska frågor och verkar på uppdrag av regionfullmäktige. Kulturnämnden ska arbeta för ett kulturutbud med stor mångfald, bredd och spets samt kvalitet och nytänkande. Uppdraget ska kännetecknas av en lokalt förankrad och gränsöverskridande extern samverkan med tydligt medborgarfokus.