Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Riksdagsledamot vill veta mer om naturunderstödd rehabilitering

2012-09-05

Idag, onsdagen den 5 september, besöker riksdagsledamot Cristina Husmark Pehrsson (M) Kongagården i Kågeröd för att få veta mer om hur naturunderstödd rehabilitering fungerar: - Jag hoppas vid besöket på Kongagården få ta del av hur arbetet med grön rehabilitering bedrivs, vad forskningen om denna metod kan visa samt att få höra patienternas erfarenheter och synpunkter som kan leda arbetet vidare, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Förbättrad hälsa och återgång till arbete

Naturunderstödd rehabilitering är ett samarbete mellan Region Skåne, SLU Alnarp, Försäkringskassan, Lantbrukarnas riksförbund och Arbetsförmedlingen. Syftet med projektet är att undersöka om naturunderstödd rehabilitering ger förbättrad hälsa för personer med mild till måttlig depression och/eller utmattningssyndrom, samt om metoden kan vara ett steg mot återgång till arbete. Ulf Hallgårde, projektledare för Förbättrad sjukskrivningsprocess i Skåne, ser naturunderstödd rehabilitering som en viktig del inom rehabiliteringsgarantin: - Vi strävar ständigt efter en rätt, lagom, säker och jämlik vård – för alla.

 Tolv gårdar och 23 vårdenheter

Hittills ingår tolv gårdar runtom i Skåne i projektet, alla med verksamheter kring djur och natur. Patienterna ska där få ta del av det dagliga arbetet i en stressfri miljö, helt i sin egen takt. På de vårdenheter som medverkar fortsätter patientens behandling hos, och kontakt med, läkare, rehabiliteringskoordinator och annan personal. Vårdcentralen Centrum i Landskrona har valt att ingå i projektet: - Det är väldigt glädjande för oss att vi har fått ytterligare ett rehabiliteringsalternativ i form av naturunderstödd rehabilitering. Vi ser redan nu att de patienter som deltar mår väl av det här. Vår ivriga förhoppning är att den här verksamheten permanentas, säger Eva-Carin Sivhed, rehabiliteringskoordinator vid Vårdcentralen Centrum.

Viktigt med tidiga insatser

Naturunderstödd rehabilitering är ett bland flera projekt i Region Skåne med inriktning på att förekomma, alternativt förkorta, sjukskrivning. -Tidigt insatt rehabilitering är många gånger avgörande för hur snabbt man återfår hälsa och ökad livskvalitet, avslutar riksdagsledamot Cristina Husmark Pehrsson (M) som ser fram emot besöket på Kongagården.

För mer information:

Ulf Hallgårde, projektledare Förbättrad sjukskrivningsprocess i Skåne, tfn: 040-675 31 39

Håkan Rundberg, projektledare Förbättrad sjukskrivningsprocess i Skåne, tfn: 040-675 31 43

 

Faktaruta

Pilotprojektet Naturunderstödd rehabilitering genomfördes 2008 i samarbete mellan Region Skåne och SLU Alnarp. Efter positiva resultat som visade att naturunderstödd rehabilitering skulle kunna vara ett bra komplement till sedvanlig behandling vid mild till måttlig depression såsom utmattningssyndrom. Europeiska socialfonden har utifrån de tidigare resultaten beviljat bidrag till en ännu bredare satsning, därav det pågående projektet. Tanken är att metoden ska implementeras på vårdenheterna och bli en permanent del i rehabiliteringsgarantin.

 

 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden