Gå direkt till innehåll
Riktade hälsosamtal – en viktig pusselbit för skåningarnas hälsa

Pressmeddelande -

Riktade hälsosamtal – en viktig pusselbit för skåningarnas hälsa

Införandet av riktade hälsosamtal fortsätter i Region Skåne och varannan inbjuden invånare tackar ja till erbjudandet. Det visar en färsk rapport kring metoden. Samtidigt pekar resultaten också på stora skillnader mellan män och kvinnor.

Under det gångna året genomförde samtalsledare i primärvården drygt 4600 hälsosamtal med Skånes 40-åringar och 800 hälsosamtal med 50-åringarna. Samtalen ligger till grund för den årsrapport som nyligen släppts. Rapporten bygger på en sammanställning av data och erfarenheter från implementeringen av riktade hälsosamtal för 40- och 50-åringar i Skåne under 2022.

– Hälsosamtalen ger primärvården en strukturerad och evidensbaserad metod för att främja hälsa och förebygga hjärt- och kärlsjukdom och diabetes typ 2. Det är helt avgörande för att vi ska kunna jobba förebyggande och hälsofrämjande, säger Emma Appell, en av processledarna för införandet av riktade hälsosamtal i Region Skåne.

Hälsosamtalet är kostnadsfritt och tar ungefär en timme. Inför mötet besvarar deltagaren frågor om sin hälsa och lämnar ett blodprov för socker- och kolesterolvärde. Under besöket mäts blodtryck, vikt, längd och midjemått. Enkätsvar och mätvärden är utgångspunkt för hälsosamtalet som hjälper deltagaren att reflektera över vad som är viktigt i livet och vilka val man vill göra för sin hälsa.

Skillnader mellan män och kvinnors hälsa

Den samlade bilden av 40-åringarnas hälsa under 2022 visar på skillnader mellan könen. Generellt sett har de manliga deltagarna både fler och starkare riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom än de kvinnliga. Bland annat svarar en större andel män att de snusar. De manliga deltagarna har också ett större riskbruk av alkohol jämfört med kvinnorna. Dessutom har fler män än kvinnor ohälsosamma matvanor och en högre nivå av stillasittande. De manliga deltagarna har också högre förekomst av högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och övervikt.

– Genom samtalen kan vi identifiera både risk- och friskfaktorer och ge deltagaren möjlighet att få stöd och hjälp att må bättre, säger Emma Appell.

Nästa steg: att nå ännu fler

De övergripande resultaten visar att varannan inbjuden deltagare tackar ja till erbjudandet. För 50-åringarna är andelen som erbjudits och genomfört ett hälsosamtal under 2022 låg. Därför går det inte att dra för stora slutsatser i nuläget. Men mycket talar för att identifierade riskfaktorer är mer vanligt förekommande i denna grupp och därmed också behovet av åtgärder och uppföljning.

– Genom att jobba långsiktigt, strukturerat och hälsofrämjande är förhoppningen att Skånes nuvarande och framtida invånare ska känna sig trygga i att göra aktiva val för sin hälsa. Det säger Johanna Jaran, också processledare för införandet av riktade hälsosamtal i Region Skåne.

Bland deltagarna är kvinnor med eftergymnasial utbildning något överrepresenterade. Andelen utrikesfödda är relativt representativ jämfört med motsvarande åldersgrupper i Skåne.

– Det är fantastiskt att vi når så många. Samtidigt ser vi också behovet av att nå ut ännu bättre. Till exempel har det visat sig vara av värde i övriga regioner att inbjudan till hälsosamtalet förstärks med ett telefonsamtal, berättar Emma Appell.

På längre sikt kommer även 60-åringar och 70-åringar att få en inbjudan. Erbjudandet för 70-åringar startade med en pilotfas för en mindre grupp i september 2022. I den långsiktiga planen finns även förstagångsföräldrar.

– Rapporten är ett viktigt underlag när vi ökar utbudet av hälsofrämjande och förebyggande insatser i Skåne. Tillsammans bygger vi ett hälsosystem med syfte att skapa bättre liv och hälsa för fler, säger Johanna Jaran.

Hälsosamtal infördes i Skåne under 2021 och har sedan dess hjälpt många skåningar att göra hälsosamma val i vardagen både när det gäller levnadsvanor, livssituation och psykisk hälsa. Syftet med hälsosamtalen är att ge kunskap om vad man kan göra själv för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes och vid behov erbjuda stöd till förändring.

Rapport 2022 Riktade hälsosamtal i Skåne (skane.se)

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden