Pressmeddelande -
Risk att patienter med mild Alzheimers sjukdom inte får rätt hjälp för att klara sin vardag
Förmågan att klara av vardagliga aktiviteter försämras snabbare än minnet hos patienter med mild Alzheimers sjukdom. Det visar resultat från den nationella Alzheimersstudien SATS.
– Det finns en risk att patienten inte får den hjälp som behövs för att klara sig hemma, säger Carina Wattmo medicinsk statistiker och doktor i medicinsk vetenskap vid Minneskliniken på Skånes Universitetssjukhus, SUS.
I studien deltog 734 patienter som diagnostiserats med mild Alzheimers sjukdom. Det innebär att de har lättare minnesproblem och även kan ha svårigheter att orientera sig. Patienterna följdes under tre år och samtliga behandlades med bromsmedicinen kolinesterashämmare.
Resultatet visar att 33 procent av patienterna hade oförändrade eller förbättrade minnesfunktioner efter tre år, men endast 14 procent bibehöll eller förbättrade sin kapacitet att klara av de dagliga aktiviteterna.
– Det är ett förvånade resultat eftersom vi tidigare har utgått från att dessa funktioner inte försämrades i någon större utsträckning vid mild Alzheimer sjukdom, säger Carina Wattmo.
Hon menar att studien visar att primärvården och kommunernas biståndsbedömare i fortsättningen måste göra en mer noggrann helhetsbedömning av patienterna och inte lägga allt för stort fokus på deras minnesfunktion.
– Om patienternas brister att hantera vardagen inte upptäcks i tid ökar risken att de inte får den hjälp som behövs för att bo kvar hemma, säger hon.
Studien ger en bild av hur patienter med mild Alzheimers sjukdom utvecklas under en längre tid och har uppmärksammats internationellt eftersom det är första gången som detta görs. Den kommer också att bli en viktig referens när nya läkemedel ska utvärderas.
– Det pågår studier av nya preparat som har visat sig ha positiva effekter på patienter med mild Alzheimers sjukdom.
Studien visar också att effekten av kolinesterashämmare ökar med högre dos även för patienter med mild Alzheimers sjukdom.
Fakta:
* Studien har publicerats i Alzheimer´s Research & Therapy 2013;5:44.
* Patienter med Alzheimers sjukdom delas in i tre grupper: mild, medel och svår.
* SATS (Swedish Alzheimer Treatment Study) är en nationell studie som startade 1997 och avslutades 2011. Totalt deltog 1258 patienter i åldrarna 47 till 88 år från 14 minneskliniker i studien.
* Cirka 100 000 personer i Sverige har diagnosen Alzheimers sjukdom (AD).
* ADL betyder Aktiviteter i Dagliga Livet. I begreppet innefattas vardagliga aktiviteter som städning, tvätt, matlagning, betala räkningar samt personlig hygien och påklädning.
För mer information kontakta Carina Wattmo via mail: carina.wattmo@skane.se eller via telefon 040/33 56 01.
Text: Set Mattsson
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.