Gå direkt till innehåll
Robotkirurgi ger skonsammare ingrepp 

Pressmeddelande -

Robotkirurgi ger skonsammare ingrepp 

Efter 100 gynekologiska robotoperationer på Centralsjukhuset Kristianstad, står det klart att ingreppen är skonsammare och komplikationerna färre. Dessutom har antal vårddagar efter vissa ingrepp halverats. Både medarbetare och patienter är nöjda.

Den första gynekologiska robotoperationen på Centralsjukhuset Kristianstad, CSK, gjordes i maj för ett år sedan. Nyligen firade verksamheterna att den 100:e operationen har utförts.  

– Robotkirurgi underlättar enormt för patienterna, eftersom vi gör minimala ingrepp. Att vi gjort 100 operationer på knappt ett år är över förväntan. Detta är tack vare engagemanget från våra medarbetare som tagit ett nytt steg, säger Kai Beckmann, certifierad robotkirurg och överläkare inom verksamheten för obstetrik och gynekologi på CSK. 

Läkaren styr operationen
Under operationen är det läkaren som helt avgör hur operationen görs och styr roboten. 

– Läkarna genomgår ett avancerat utbildningsprogram med bland annat träning i simulator innan de kan operera. Tack vare robotkirurgi kan minimala ingrepp inom ett rörelseområde på knappt en millimeter göras, säger Kai Beckmann.

Patienten ser vinst 
Den 100:e patienten har fått en operation med robotkirurgi och berättar om sina funderingar inför operationen:  

– Jag träffade Kai ett par gånger innan operationen och då berättade han om en operationsteknik med robot. Först var jag skeptisk. Men sedan förstod jag att det är Kai som opererar, inte roboten. För mig som ensamföretagare är det en stor vinst med kortare rehabilitering, säger hon. 

Kommer hem fortare 
Patienten kommer hem redan efter i genomsnitt cirka 1,6 vårddagar efter en gynekologisk operation med robotkirurgi. Det kan jämföras med i snitt 2,9 vårddagar efter en motsvarande öppen gynekologisk operation.

Den öppna kirurgin vid livmoderoperationer har minskat väsentligt. Robotkirurgi används exempelvis vid operationer som innebär att livmodern tas bort. De flesta patienter kan lämna sjukhuset dagen efter operationen.

Ger hög kompetens 
Det nya sättet att arbeta har ökat kompetensen bland medarbetarna.   

– För oss i personalen har det varit roligt med ett nytt högteknologiskt område.  Många av oss har jobbat länge. Nu har vi varit med i utvecklingen från start till mål! säger Helena Hansson, operationssjuksköterska, som varit en eldsjäl i projektet.  

Fakta

  • Många öppna operationer har ersatts av robotingrepp. Det handlar om mer än en fjärdedel av de gynekologiska operationerna på CSK bara under det senaste året.
  • Vid denna typ av kirurgi använder kirurgen små verktyg genom flera små snitt i huden i stället för större ingrepp.
  • När operationen pågår kombineras "titthålskirurgi" med robotens avancerade optik. Läkaren kan se operationsområdena i 3D-teknologi, medan hen styr roboten med joystick och pedaler.  
  • Med titthålsteknik kan patienten bli undersökt eller opererad bland annat inuti magen, men också i andra delar av kroppen. 
  • Undersökning och behandling med titthålsteknik – laparoskopi - 1177

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden