Pressmeddelande -
Skåne först i Sverige med upphandling av vätgasbilar
Region Skåne är först ut i landet med en offentlig upphandling av bränslecellsbilar som tankas med vätgas. Den här typen av bilar drivs av en elektrisk motor och släpper endast ut vattenånga ur avgasröret. Bilindustrin har aviserat att de inom tre år kommer att släppa de här fordonen på marknaden och för att underlätta introduktionen av bilarna har alltså Region Skåne fattat beslut om att själva bli de första svenska köparna.
”Region Skåne stödjer som offentlig aktör utvecklingen och användandet av vätgastekniken”, säger Oddvar Fiskesjö, tf chef för Miljöstrategiska enheten, Region Skåne. ”Det är viktigt att frågan om tankstationer och vätgasbilar inte blir ett moment-22. Genom att upphandla Skånes första vätgasbilar i Next Move-projektet driver Region Skåne också på utvecklingen av en infrastruktur för vätgas, som i sin tur kan öka andelen avgasfria fordon. På detta sätt går vi som offentlig organisation i täten och bereder vägen för framtida möjligheter på ett ansvarsfullt sätt precis som vi gör med biogas- och batterifordon”, fortsätter han.
Att en offentlig upphandling av bränslecellsbilar nu görs för första gången i Sverige är ett resultat av projektet Next Move. Det är ett skandinaviskt samarbete för att stötta offentliga organisationer som vill gå i bräschen för nollutsläppsfordon. Inom projektet sker ett gemensamt samarbete kring inköpet, även om varje partner genomför sin egen upphandling. Först ut var Köpenhamns stad som sedan 2011 endast köper in nollutsläppsfordon till kommunen. De kommuner och regioner som ingår i Next Move kommer under 2012 att upphandla vätgasdrivna bränslecellsfordon till ett gemensamt belopp av cirka 29 miljoner kronor. Region Skånes upphandling annonserades den 25 maj och anbud tas emot till den 4 juli 2012.
Otto Andersson är strategisk inköpare hos region Skåne och har arbetat med offerten för inköpet. ”Även om upphandlingen avser relativt ny teknik och konkurrensen på marknaden därmed är begränsad, hoppas vi ändå få in några anbud. Denna upphandling ska förhoppningsvis vara ett startskott för Sverige att anamma bränslecellstekniken och samtidigt driva på utvecklingen och inspirera andra organisationer i Sverige att göra detsamma”, säger han.
Om Next Move
Projektet delfinansieras av Interreg IV A Öresund – Kattegat – Skagerak, ett EU-program som stöttar gränsöverskridande samarbete mellan Danmark, Sverige och Norge. Projektet löper under perioden 2011-04-01 till 2014-03-31 och har en total budget på cirka 6 miljoner euro.
Projektets deltagare
Sverige: Region Skåne, Malmö Stad och Vätgas Sverige
Danmark: Københavns Kommune och Hydrogen Link
Norge: Akershus Energi, Kunnskapsbyen Lillestrøm, Hynor Lillestrøm, Skedsmo Kommune, Ruter AS, Rådet for Drammensregionen och ZERO
Medfinansiärer
Akershus Fylkeskommune och Transnova
Om FCEV – Fuel Cell Electric Vehicles
Den internationella fordonsindustrin ser elbilar med bränsleceller som ett av de fordon som på sikt kommer att uppfylla våra krav på fossilfri, säker och komfortabel transport. Detta meddelade nio av bilföretagen i ett gemensamt uttalande 2009 och sedan dess har de bekräftat sitt budskap vid ett flertal tillfällen. En av fördelarna med den här tekniken är att ger möjlighet till att tanka ett drivmedel, vätgas, som är tillverkat av helt förnyelsebara källor och med ett lokalt utsläpp bestående av rent vatten. Bränsleceller har en mycket hög effektivitet, dubbelt så hög som vanliga förbränningsmotorer och en full tank med vätgas kan ta dig lika långt som en konventionell bil. Elbilar med bränsleceller (FCEV – Fuel Cell Electric Vehicle) kommer att börja serieproduceras från 2014-2015.
Mer information
För mer information om projektet Next Move och om vätgas som fordonsbränsle i Skandinavien se www.scandinavianhydrogen.org eller www.vatgas.se.
Håkan Samuelsson
Miljöstrateg Region Skåne
0768-87 03 93
hakan.samuelsson@skane.se
Jessica Vacklid
Projektledare Next Move
Vätgas Sverige
0705 - 08 89 06
jessica.vacklid@vatgas.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.