Pressmeddelande -
Skåne skalar upp sin smittspårning
Sedan början av juli har Region Skåne byggt upp en central smittspårningsenhet för covid-19. Hittills har drygt 350 covidpositiva blivit kontaktade av regionens smittspårare.
I vanliga fall arbetar han på Ungdomsmottagningen i Malmö. Men sedan några veckor tillbaka är sjuksköterskan Hugo Blomberg och drygt 20 av hans kollegor utlånade för att arbeta med smittspårning av covid-19. Det är ingen obekant arbetsuppgift för dem.
– På Ungdomsmottagningen arbetar vi ju med smittspårning för sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia. Covid-19 är en helt annan sjukdom och spårningen görs på ett lite annat sätt men det finns ändå beröringspunkter, säger han.
Eget ansvar
I smittspårningen för covid-19 ingår att den smittade tar ett eget ansvar för att informera sina kontakter och vidta åtgärder för att inte föra smittan vidare. Hugo Blombergs erfarenhet är att det fungerar mycket bra.
– Absolut. Många är väldigt pålästa och har redan när vi ringer vidtagit omfattande åtgärder, ibland mer än vad de är tvingade till, säger han.
Trots det är de flesta tacksamma över samtalet då det ger möjlighet att ställa frågor och få hjälp att kartlägga kontakter. Förutom telefonsamtalet får den smittade också skriftlig information. Vid behov kan samtalet göras via tolk.
Kontakt med Smittskydd
Smittspårarna står i nära kontakt med Smittskydd Skåne. Dit kan de vända sig med frågor som kommer upp i samtalen med de smittade. De håller också Smittskydd informerade om platser och sammanhang där det kan ha skett en större smittspridning. Med denna information kan Smittskydd sedan lägga pussel och tidigt upptäcka eventuell klustersmitta, det vill säga platser eller grupper där det förekommer mer omfattande spridning. Det är en förutsättning för att kunna vidta åtgärder och tidigt bryta smittkedjor.
Smittspårning i vård och omsorg
Förutom den smittspårning som Hugo Blomberg och hans kollegor arbetar med, har det under hela pandemin genomförts en omfattande smittspårning inom vård och omsorg under ledning av Vårdhygien och Smittskydd.
– Det är de miljöer som vi är allra mest rädda om och därför har vi från första början prioriterat att smittspåra och vidta åtgärder där, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.
Smittspårning i Region Skåne
Samhällssmittspårning: Den som testat positivt för covid-19 får besked om detta via 1177.se och får samtidigt veta att man kommer att bli uppringd av en smittspårare. Vid samtalet får den smittade information om hur hen ska leva för inte sprida smittan vidare och instruktioner om att informera alla som man har haft nära kontakt med under den tid man kan ha varit smittsam. Dessa ska i sin tur testa sig om de får sjukdomssymtom. Den smittade får också svara på frågor för att identifiera var smittan skulle kunna komma ifrån.
Smittspårning i vård och omsorg: Sedan i mars görs smittspårning av både personal och patienter i sjukvården och i kommunala boenden. Så fort ett fall konstateras genomförs en grundlig kontaktspårning, testning utförs och åtgärder för att stoppa smittspridning sätts in.