Pressmeddelande -
Skånes mål för år 2030 fastställda
Region Skånes regionfullmäktige antog idag en ny regional utvecklingsstrategi för Skåne, Det öppna Skåne 2030. Den regionala utvecklingsstrategin ska formulera och skapa en bred samsyn om en gemensam målbild för Skåne med sikte på år 2030. En målbild som stärker samarbetet mellan olika aktörer och bidrar till att skapa ett sammanhang, en berättelse, för de som bor i Skåne.
- Utvecklingsstrategin är resultatet av en omfattande dialog med medborgare, civilsamhället, näringslivet och offentlig sektor, säger Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande. Nu samlas vi kring en gemensam målbild om ett öppet Skåne 2030. Ett öppet Skåne som välkomnar pluralism, fler människor, nya idéer och som kännetecknas av hög tolerans och stor delaktighet i gemensamma samhällsfrågor.
Region Skåne har enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar ett permanent uppdrag från staten att samordna de regionala utvecklingsfrågorna och leda arbetet med att ta fram den regionala utvecklingsstrategin för Skåne. Kort kan sägas att det är detta uppdrag som skiljer en region från ett landsting.
- Region Skåne har ett uppdrag att samla många olika aktörer och vi kan enbart genom vår storlek påverka mycket, säger Mikael Stamming, Region Skånes utvecklingsdirektör. Men det är ett uppdrag som vi är ödmjuka inför – inte ens en stor aktör kan lösa denna uppgift ensam.
Utvecklingsstrategins målsättning för år 2030 är ett öppet Skåne som välkomnar pluralism, fler människor, nya idéer och som kännetecknas av hög tolerans och stor delaktighet i gemensamma samhällsfrågor. Det öppna Skåne omfamnar såväl ett öppet landskap som urbanisering. Det öppna Skåne bryter nationella gränser och är en naturlig del i Öresundsregionen. Det öppna Skåne erbjuder var och en goda livschanser.
Den antagna utvecklingsstrategin pekar ut fem delmål som behöver uppnås: Skåne ska erbjuda framtidstro och livskvalitet, bli en stark hållbar tillväxtmotor, dra nytta av sin flerkärniga ortsstruktur, utveckla morgondagens välfärdstjänster samt bli globalt attraktivt.
- Resan mot det öppna Skåne är inte en process, med en given ledare, menar Pia Kinhult. Tvärtom. Olika aktörer, från statlig till lokal nivå och över alla sektorer, kommer att ta på sig ledartröjan vid olika tillfällen. Arbetet bygger på en växelverkan och en kontinuerlig dialog där ny kunskap och nya perspektiv ständigt tillförs. Det krävs också att olika aktörer tar ansvar för sina respektive kompetensområden, och att medborgarna engageras i arbetet.
Arbetet med utvecklingsstrategin började år 2010 med att OECD fick ett uppdrag från Region Skåne att utvärdera Skånes styrkor och utmaningar. Utifrån denna utvärdering har sedan Region Skåne genomfört ett omfattande och flerårigt dialogarbete med Skånes kommuner, statliga myndigheter, den idéburna sektorn och näringslivet för att gemensamt komma fram till en målbild som alla kan komma överens om och sträva efter oavsett vilken del av det skånska utvecklingspusslet man företräder.
Läs mer om arbetet med utvecklingsstrategin på www.skane.se/utvecklingsstrategi
För kommentarer, kontakta
- Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande genom pressekreterare Johan Folin på 044-309 30 52
- Mikael Stamming, utvecklingsdirektör på 044-309 32 84
- Therese Andersson, processledare på 040-675 32 44
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.