Pressmeddelande -
Skåningen vill och kan påverka!
Skåningarna anser att det är viktigt att ha inflytande på sin egen vård och vill även ha insyn och delta i samtal om hur resurserna i den skånska hälso- och sjukvården används.
Under hösten 2013 genomfördes den första omgången av Skånepanelen, en återkommande medborgarenkät på webben. Syftet är att få större insikt om medborgarnas kunskaper, förväntningar på och attityder till de verksamheter som Region Skåne ansvarar för.
Sjukvårdens behov av resurser engagerar medborgarna
Resultaten visar att många är tveksamma till att hälso- och sjukvårdens resurser är tillräckliga för att tillgodose behoven och menar att resurserna behöver ökas. Även om många skåningar kan tänka sig skattehöjningar, är det fler som vill pröva andra lösningar än att skatten höjs. Inte heller avgiftshöjningar för patienterna anses vara en bra lösning. Medborgarnas har högt ställda krav och förväntningar på vården men har samtidigt en medvetenhet om riskerna med överförskrivning av läkemedel samt att sjukvården inte kan tillfredsställa alla vårdbehov.
- Min erfarenhet från tidigare samtal med skåningarna om vårdens utmaningar, är att det finns en ökad medvetenhet om vilka svåra avvägningar, som vi står inför, säger Bo Thunell (MP), ordförande i Region Skånes beredning för medborgardialog i nordöstra Skåne.
- Medborgarna visar ökat ansvarstagande, efter att ha tagit del av fakta och diskuterat dessa med andra intresserade och oss politiker, fortsätter han.
Viktigt med insyn i beslutsprocessen
Medborgarna anser att det är viktigt att de får insyn i beslutsprocessen om resurserna i vården och att de får vara med, när förslag på lösningar diskuteras. Det är även väsentligt att medborgarna har tillgång till lättförståelig information om alternativen som diskuteras vid prioriteringar.
- Vi vet, att skåningarna både vill och kan delta i samtal om hur vi använder våra gemensamma resurser på ett klokt sätt, slår Bo Thunell fast.
Medborgarnas ökade insikt i hur komplexa frågorna kan vara, ökar också acceptansen för att det i slutändan är politikerna som beslutar.
Inflytande med möjlighet att påverka
Angående inflytande i praktiken, anser medborgarna att det är viktigast att ansvariga politiker deltar i samtal. Hög prioritet har också att sakkunniga deltar, samt att möten arrangeras så att samtal och diskussioner uppmuntras.
- Det är glädjande att skåningarna vill påverka och sätter ett stort värde på att möta oss politiker i samtal om vården säger Irene Nilsson (S), 2:e vice ordförande i Region Skånes beredning för medborgardialog i nordöstra Skåne.
- Samtidigt är det en stor utmaning för oss förtroendevalda, att se till att medborgarnas perspektiv blir tydliga i våra beslutsunderlag.
Ökad patientmakt
Vad gäller inflytandet på sin egen vård, anser skåningarna att ökat inflytandet och självbestämmande är viktiga. Särskilt viktigt är det att bli hörd och tagen på allvar samt att enkelt komma i kontakt med vården.
- Resultaten är en bekräftelse på mångåriga ambitioner från förtroendevalda på alla nivåer, att öka anhörigas och patienters möjligheter till inflytande och självbestämmande på vård och behandling, avslutar Bo Thunell.
Läs mer
Hela rapporten kan läsas i den bifogade pdf-filen.
Mer information
Bo Thunell, ordförande i beredningen för medborgardialog i nordöstra Skåne, Tel 044-309 32 85, 0705-34 43 45, bo.thunell@skane.se
Marie Holmstedt, ordförande i beredningen för medborgardialog i nordvästra Skåne, Tel 0768-93 09 87, marie.holmstedt@moderat.se
Rickard Wendel, ordförande i beredningen för medborgardialog i sydvästra Skåne, Tel 070-768 07 07, rickard@wendel.se
Karin Olsson Lindström, ordförande i beredningen för medborgardialog i sydöstra Skåne, Tel 044-309 34 04, 0705-13 34 04, karin.olsson-lindstrom@folkpartiet.se
Johan Lidmark, Enhetschef, Koncernstab Kansli, Enheten för demokratiutveckling, Region Skåne, 044-309 30 62
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.