Pressmeddelande -
Skånsk besöksnäring får 7,5 miljoner, nytt kluster för industrin och satsning på Materials Business Center
- Klusterutveckling och internationalisering av besöksnäringen
Under hösten 2015 kommer Tourism in Skåne att inleda ett klusterutvecklings- och internationaliseringsarbete för att stärka utvecklingen av besöksnäringen i Skåne. För att kunna bygga detta kluster långsiktigt lämnar Tourism in Skåne parallellt in en Regionalfondsansökan i september 2015 på totalt ca 12 miljoner för åren 2016-2018 där Regionala utvecklingsnämnden medfinansierar med 7 500 000 kr totalt.
- Med denna satsning vill vi utveckla en arena där företag, akademin och det offentliga samspelar för att stärka den skånska besöksnäringen. Jag ser turismen som en viktig framtidsbransch för Skåne som kommer att möjliggöra för fler människor att uppleva våra naturområden och generera arbetstillfällen. Särskilt vill jag nämna Skåneleden som genom rekreation och friluftsliv går i bräschen inom grön turism säger Mätta Ivarsson (MP), regionråd och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.
- Materials Business Center
Regionala utvecklingsnämnden anslår totalt 2,7 miljoner kronor för åren 2016 till 2018 med en årlig fördelning på 900 000 kronor. Utvecklingsinsatser runt anläggningarna fokuserar hittills främst på insatser för forskning och utbildning. Även satsningar på näringslivsutveckling måste stimuleras för att utnyttja alla utvecklingsmöjligheter.
- Forskningsanläggningarna MAX IV och ESS kan komma att betyda otroligt mycket för Skåne och det är av vikt att få mest möjliga nytta av dessa satsningar, säger av Ilmar Reepalu (S), första vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
- Etablering av Industriellt kluster IUC Syd
Regionala utvecklingsnämnden anslår totalt 3 miljoner kronor för åren 2016 och 2017 på en klustersatsning inom industriell utveckling och förnyelse för Skåne. I regionen finns en rad framstående industri-företag och en god industriell tradition inom forskning och utveckling. En stor del av industrin kräver dock förnyelse och strukturomvandling för att stärka sin konkurrenskraft och innovationsförmåga men saknar en aktör som kraftfullt kan adressera utmaningarna i tillverkningsindustrin som helhet.
- Industrin är fortfarande en viktig del den svenska ekonomin, säger Pontus Lindberg (M), andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Region Skåne kan bidra med att samla företag inom olika branscher. Utveckling och tillväxt beror på företagens villkor.
Denna information redogör kortfattat för regionala utvecklingsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se/demokrati.
För kommentarer:
Mätta Ivarsson (MP)
Regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 0725-52 51 08
Ilmar Reepalu (S)
Första vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 0705-140291
Pontus Lindberg (M)
Regionråd och andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 0768-89 01 16
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.