Pressmeddelande -
Snabbare och säkrare vård med snabbspår för njursten
Smärtor, svårt att sitta still, kallsvettningar och illamående. Det är vanliga symtomen på ett njurstensanfall, något som gör så ont att många söker sig till akuten. På Helsingborgs lasarett finns nu ett snabbspår som gör att njurstenspatienter får snabbare diagnos och behandling.
– Innan vi införde snabbspåret så skickade vi hem de här patienterna med smärtlindring, med uppmaning att söka sig till sin vårdcentral för att få remiss till röntgen. Men det är pedagogiskt svårt att skicka hem patienter som har haft så ont utan säker diagnos, säger Katarina Lockman Frostred, enhetschef på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett.
I det nya snabbspåret samarbetar akutmottagningen, röntgen och urologimottagningen. Som patient innebär det att man efter smärtlindring på akuten skickas direkt till röntgen. Väl där röntgas man så fort det finns en lucka. Röntgenbilderna ger svar på om det rör sig om njursten och om den i så fall behöver behandlas.
– Som patient vinner du väldigt mycket väntan. Och det gör stor skillnad att veta vad det är som orsakar smärtan, säger Magnus Wagenius, verksamhetschef för urologi vid Helsingborgs lasarett.
Samarbete gav vinster för alla
På röntgenavdelningen har man tagit fram nya rutiner för att kunna pussla in patienter med misstänkt njursten i det akuta flödet. Det har gjort att bokningsbara tider som annars hade reserverats för dessa patienter har kunnat frigöras.
Samarbetet har hittills gett både nöjda patienter och nöjda verksamheter.
– Jag är jättenöjd och stolt. Vi har arbetat i linje med det nya nationella vårdprogrammet för stensjukdom, och ligger långt fram om vi jämför över landet. Det har inneburit lite extra jobb för alla i framtagandet, men vi har underlättat för patienter och byggt ett förlopp som alla vinner på. Vi vill gärna sprida kunskapen vidare så att fler kan ta efter, säger Magnus Wagenius.
Stora stenar behandlas i Ängelholm
På urologimottagningen i Ängelholm går man varje morgon igenom alla röntgenundersökningar där man misstänker njursten. Genom snabbspåret finns nu standardiserade remisser och svar redo att skickas ut – beroende på vad röntgenbilden visar.
Om en njursten är stor och inte kan komma ut med urinen behöver den tas bort. I Ängelholm har man nyligen infört en metod där man behandlar stenar i urinledaren med hjälp av laser. Den behandlingen kräver inte narkos och kan göras på mottagningen, vilket har kortat väntetiderna även där.
– Snabbspåret är en vinst för patienterna, men också för sjukvården i stort. Det blir sannolikt mindre återbesök på akuten, eftersom njurstenspatienter ofta kan få behandling tidigare och dessutom vet varför de har ont. Och när behandlingen går snabbare löper patienten mindre risk för komplikationer, säger Fredrik Altmark, specialistläkare i urologi.