Pressmeddelande -
Starkt fokus inom Region Skåne på ökad telefontillgänglighet till primärvården
Region Skåne har en utmaning i utökad tillgänglighet till primärvården och hälso- och sjukvårdsnämnden har i budgeten för 2014 avsatt medel för satsningar på ökad telefontillgänglighet. Den följs upp genom kontrollsamtal* och resultaten för januari-februari är nu tillgängliga.
- På årets två första månader svarar fler vårdcentraler snabbare, vilket var målet med satsningen. Det är bra, skåningarna ska känna trygghet i att komma fram snabbt när man ringer sin vårdcentral. Trots den positiva trenden finns det några vårdcentraler kvar i botten som måste skärpa till sig, säger Gilbert Tribo (Fp), regionråd och ordförande i närsjukvårdsutskottet.
Resultat
Nedan redovisas vårdcentralerna som uppnår högsta resultat samt de tio med lägst. På Region Skånes hemsida över Verksamhetsuppföljning och kvalitetsindikatorer finns hela mätningen publicerad.
Excellensnivå
Vårdcentralen Planteringen, Helsingborg 97,6 %
Vårdkliniken Ängelholm 97,6 %
Vårdcentralen Bunkeflo 97,6 %
Vårdhuset Vårdcentral Malmö City 95,1 %
Capio Citykliniken Olympia, Helsingborg 95,1 %
Vårdcentralen Perstorp 92,7 %
Vårdcentralen Vinslöv 92,7 %
Vårdcentralen Vittsjö 92,7 %
Kristianstadkliniken 92,7 %
Läkarmottagningen i Bjärnum 92,7 %
Vårdcentralen Degeberga 92,7 %
Achima Care Ekeby 90,2 %
Novakliniken Rydsgård (Läkargrupp Tomelilla AB) 90,2 %
Vårdcentralen Anderslöv 90,2 %
Lägst resultat
Capio Citykliniken Centrum VC, Malmö 66 %
Capio Citykliniken (Östergatan), Landskrona 66 %
Capio Citykliniken Clemenstorget, Lund 61 %
Rosengårdskliniken, Malmö 59 %
Valens Läkargrupp, Trelleborg 59 %
Brahehälsan Eslöv 56 %
Novakliniken Sjöbo 56 %
Vårdcentralen Fågelbacken, Malmö 56 %
Östra Läkargruppen, Kristianstad 54 %
Båstad-Bjäre Läkarpraktik 41 %
- Det är en stimulerande utmaning för Region Skåne att totalt sett öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården. Denna mätning gällde specifikt telefontillgänglighet och resultatet är i rätt riktning även om vi också konstaterar att förbättringar behövs, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Ökad telefontillgänglighet stimuleras ekonomiskt
Att snabbt besvara telefonsamtal, och därmed öka tillgängligheten, premieras med extra ersättning som kvartalsvis betalas ut för uppnådda resultat. Satsningen gäller såväl privat drivna vårdcentraler som Region Skånes egna. Mätningen börjar om varje kvartal och därmed får alla samma chans att ta del av kvartalsersättningen. Ersättningen är en del av ackrediterade vårdcentralers målrelaterade ersättning.
Fakta*
I januari och februari ringdes varje vardag kontrollsamtal till alla** vårdcentraler i Skåne i syfte att kontrollera framkomligheten. Kontrollsamtalen kodades i två nivåer. Dels i en godkändnivå där minst 80 procent av samtalen ska ha besvarats inom två timmar; dels en excellensnivå där minst 90 procent av samtalen ska ha besvarats inom 15 minuter. Resultat från kontrollringningen i mars presenteras i mitten av april.
**) Novakliniken Missunna i Ystad (f d Hälsobacken) var inte med i kontrollringningen under januari/februari men kommer vara med från mars månads mätningar.
För mer information
Gilbert Tribo (Fp), regionråd och ordförande i närsjukvårdsutskottet/-beredningen. Tel: 044-309 34 02.
Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör. Tel: 044-309 33 91.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.