Pressmeddelande -
Start för vattenfödslar i Malmö och Lund
Nu kan blivande mammor i Malmö och Lund välja att föda sina barn i vatten. Från den 2 april erbjuder Skånes universitetssjukhus vattenfödslar.
– Vi har märkt ett ökat intresse för andra typer av förlossningar. Därför har vi beslutat att erbjuda kvinnor vattenfödslar, berättar barnmorska Evelina Mårtensson som ingår i nystartade gruppen för vattenfödslar på Skånes universitetssjukhus.
I Lund finns en portabel (snart två), så kallad förlossningspool som kan placeras i förlossningsrummet och i Malmö finns både ett fast förlossningsbadkar och en flyttbar pool.
Sedan många år har kvinnor erbjudits smärtlindring i vatten under delar av förlossningen, nu kan kvinnor även välja att föda i vatten.
Ingen smärtlindring
Gravida som önskar vattenfödsel föder i en pool med kroppstempererat vatten, där det varma vattnet fungerar som smärtlindring.
– Forskning visar att det varma vattnet kan skapa trygghet under förlossningen. Dessutom frigörs mer oxytocin, kroppens ”må bra-hormon” som gör kvinnan mer avslappnad och ökar uthålligheten mot smärta, förklarar barnmorskan Karolina Larsson från gruppen för vattenfödslar på Skånes universitetssjukhus.
Positiv upplevelse
Erfarenheter från Lasarettet i Ystad visar att vattenfödslar ökar den positiva upplevelsen av en förlossning. Dessutom visar studier att mellanstora bristningar är färre bland dem som föder i vatten.
Enbart fullt friska kvinnor med okomplicerade förlossningar kan välja en vattenförlossning. Kvinnor med riskförlossningar där mamman eller barnet har medicinska problem behöver av säkerhetsskäl föda på traditionellt sätt, liksom förlossningar som måste påskyndas med hjälp av läkemedel.
– Men det är möjligt för de flesta att under delar av förlossningen välja poolen med vatten som smärtlindring. Och under en vattenförlossning får även kvinnans partner vara med i poolen som stöd, säger Karolina Larsson.
Det här gäller för vattenfödsel
- Både kvinnan och barnet ska vara fullt friska.
- Bedövning med läkemedel får inte användas.
- Förlossningar som startats med hjälp av läkemedel kan inte ske i vatten.
- Om förlossningen behöver påskyndas med hjälp av läkemedel avbryts vattenfödseln.
Vattenfödslar i Region Skåne
- Lasarettet i Ystad är föregångare och har erbjudit vattenfödslar sedan 2016. Här föds varje år omkring 60 barn i vatten. Betydligt fler använder vattnet som smärtlindring under delar av förlossningen.
- Helsingborgs lasarett började med vattenfödslar 2023.
- Skånes universitetssjukhus erbjuder vattenfödslar både i Malmö och Lund från den 2 april 2024.
- Centralsjukhuset Kristianstad har som målsättning att erbjuda vattenfödslar under hösten 2024.