Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Storsatsning på skonsam strålbehandling

Det blir allt vanligare att människor lever länge med en botad cancersjukdom. Därmed blir det också viktigt att behandlingen i sig inte orsaka invalidiserande skador. Med magnetkameran som verktyg förverkligar projektet Skonsam Strålbehandling och individanpassad cancerbehandling – tuffare mot tumören, men skonsammare för patienten.

Sveriges universitetssjukhus har gått ihop med ett flertal internationellt ledande svenska strålterapiföretag i ett nationellt projekt understött av VINNOVA. I juni startar projektet ”Skonsam strålbehandling” som koordineras från Norrlands universitetssjukhus och där Skånes universitetssjukhus har en ledande roll.

Genom att integrera MR-kameran och andra moderna avbildningstekniker med strålbehandlingen kan vi stråla med högre precision och bättre studera hur tumören svarar på behandlingen.

-Det ger en ökad möjlighet för individanpassad behandling och bättre vård för patienten, säger Silke Engelholm, sektionschef och överläkare i onkologi på Strålbehandlingen vid SUS i Lund.

Det är vanligt att vissa delar av en tumör är mer motståndskraftig och kräver extra hög dos. Med bra funktionell bildteknik kan man leverera extra stråldos i just de delarna. Samtidigt kan vi undvika att stråla andra organ. Här har MR-tekniken visat stor potential, men för att vården ska kunna använda konceptet fullt ut krävs nya metoder, ny teknik och ny programvara.

I Lund finns en toppmodern MR-utrustning som installerats i det nya strålbehandlingshuset. -Nu gäller det att dra nytta av den starka ställning Lund har inom MR i både klinik och forskning och arbeta vidare med MR-tekniken inom strålbehandlingsområdet, säger Lars E. Olsson, Sjukhusfysiker vid SUS och professor i strålningsfysik vid Lunds universitet.

Projektet har siktet inställt på att ersätta datortomografi, CT med Magnetkamera, MR för all strålbehandling. Med innovativa MR-metoder skapas en individanpassad cancerbehandling som både ger bättre bot och mindre skadliga biverkningar.

-Det första vi kommer att satsa på i Lund är studier på den stora gruppen patienter med prostatacancer, säger överläkaren vid onkologiska kliniken, Adalsteinn Gunnlaugsson, som leder det nationella arbetet för användning av funktionell MR i strålbehandlingsstudier.

För ytterligare information:

Professor Lars E. Olsson, lars_e.olsson@med.lu.se, 040 33 17 28

Överläkare Adalsteinn Gunnlaugsson, adalsteinn.gunnlaugsson@med.lu.se, 046-17 62 68

Anna-Lena Boive, Pressansvarig Skånes universitetssjukvård 072-705 75 84


Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden