Pressmeddelande -
Succéintresse för Kolla vilket tryck!
Över 36 000 skåningar har hittills sökt information om blodtrycksinsatsen Kolla vilket tryck! på 1177.se. Och under fredagen öppnar nära 200 vårdcentraler runt om i Skåne återigen sina dörrar – för alla som vill mäta blodtrycket – och få råd om hur man sänker det med hälsosammare levnadsvanor.
– En sån succé. Fantastiskt att se att många aktivt väljer att skaffa sig mer kunskap om blodtryckets påverkan på hälsan. säger Anders Christensson, som är en av initiativtagarna till Region Skånes stora hälsosatsning.
Tidig upptäckt av högt blodtryck gör att man kan förebygga och hindra allvarliga sjukdomstillstånd. En tredjedel av vår vuxna befolkning har högt blodtryck. Men de flesta märker det inte utan att mäta och det är därför Region Skåne gör den hälsosatsning.
För att få så många som möjligt att sitt blodtryck har hela Skåne tapetserats med Kolla vilket tryck!-insatsen i alla olika kanaler – sociala medier, webbar, digitala skärmar samt skyltar utanför nära 150 vårdcentraler under maj månad.
Under Eurovision-veckan erbjuds också blodtryckmätning i Jaktpaviljongen i Malmös Folket Park. Där intresset varit stort för att mäta blodtryck och få rådgivning.
– Vi är glada över att så många vill kolla sitt blodtryck och få råd. Vi har även gjort några upptäckter och hänvisat personer med höga blodtryck att kontakta sin vårdcentral för vidare behandling, säger Heléne Severin, sjuksköterska inom njurmedicin och en av dem som håller i gång i erbjudandet i Folkets Park i Malmö mellan 13.00-18.00 till och med finaldagen.
Trots Heléne Severins mångåriga erfarenhet av blodtrycksmätningar är hon både glad och oroad av mätningarna i Folkets Park. Glad över att många som annars inte kommit för sig att mäta har kollat sitt tryck. Oroad över att så många inte vet om vad blodtryck är eller vilken roll det spelar.
Att fler nu blir medvetna om att ha koll på blodtrycket är helt rätt sätt för hälso- och sjukvården att ta sig an denna folksjukdom menar Anders Christensson, som har i uppdrag att samordna preventiva åtgärder för kroniska sjukdomar.
– Historiskt sett har sjukvården fokuserat på att bota och lindra dem som redan drabbats av sjukdomar. Med facit i hand vet vi idag att vi kan erbjuda en bättre hälso- och sjukvård genom att i stället arbeta mer preventivt. Då kan vi ju i stället bidra till bättre hälsa för fler och minska riskerna för att våra invånare blir allvarligt sjuka. Därför är satsningen ”Kolla vilket tryck!” så viktig, säger Anders Christensson.