Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sveriges tre stora universitetssjukhus jämför sig med varandra i unikt samarbete


Karolinska Universitetssjukhuset har bra tillgänglighet, bedriver stark forskning men använder mer resurser. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har god kvalitet, men långa vårdtider. Skånes universitetssjukhus är produktivt och kan arbeta mer strukturerat med kvalitetsarbetet.

Under våren 2013 har de tre stora universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund genomfört ett unikt projekt. I samråd med respektive landsting/regions hälso- och sjukvårdsdirektörer har de ”öppnat sina böcker” och delat data kring produktion, personal, ekonomi, kvalitet, forskning och utbildning.

De stora universitetssjukhusen i Sverige har tillsammans nära 50 000 anställda. När de nu öppnar upp för att lära av varandra framkommer både områden där respektive sjukhus ligger bra till i relation till de andra, och områden man nu på de skilda ställena vill arbeta vidare med. Viktigast av allt, säger de tre sjukhusdirektörerna och hälso- och sjukvårdsdirektörerna inom respektive region/landsting, är att man nu med gemensam metodik strukturerat jämför data, lär av varandra och skapar faktaunderlag som är relevanta för universitetssjukhusens unika förutsättningar.

– Benchmarkingarbetet har identifierat ett antal områden där vi tillsammans med de andra sjukhusen vill gräva djupare, till exempel hur vi arbetar med att leda, stödja och följa upp kvalitetsarbetet på ett mer strukturerat sätt inom hela sjukhuset, säger Jan Eriksson, förvaltningschef vid Skåne universitetssjukhusvård (SUS).

Hälso- och sjukvårdsdirektörerna i respektive region och landsting har varit involverade i arbetet och tycker att detta är en modell för framtiden.

– Skånes universitetssjukhus är relativt nytt som gemensam organisation. Då är det extra värdefullt att få en bild av hur sjukhuset står sig mot Karolinska och Sahlgrenska, som arbetat i stor skala under längre tid, påpekar Ingrid Bengtsson-Rijavec, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Sjukhusen kommer att använda materialet i sitt fortsatta utvecklingsarbete och kommer under hösten undersöka möjligheten att fortsätta samarbetet.

Hela benchmarkingrapporten bifogas detta pressmeddelande.

Stockholm, Göteborg och Malmö
19 september 2013

Jan Eriksson  Barbro Fridén
Förvaltningschef  Sjukhusdirektör
Skåne universitetssjukhusvård  Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Birgir Jakobsson 
Sjukhusdirektör 
Karolinska Universitetssjukhuset 

■  Arbetet har bedrivits under perioden februari-september 2013 och baseras på sjukhusens utfall under 2010-2012.

■  Jämförelsen är baserad på sjukhusens gemensamma verksamhet; det vill säga den del av sjukhusens verksamhet/specialiteter som utförs på samtliga tre sjukhus. Således har psykiatri, ögonsjukvård och prehospital verksamhet exkluderats då denna inte bedrivs på samtliga sjukhus.

Information: jan Eriksson 0705-146340

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden