Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sviktande psykisk hälsa i Skåne - ny rapport från Socialstyrelsen

Skåningarna dricker lite mindre, röker lite mer och mår i allmänhet ungefär som i resten av landet. Mer alarmerande är då att den psykiska hälsan är klart sämre i Skåne än i resten av landet. Det visar en ny folkhälsorapport.

Resultaten från ”Öppna jämförelser”, Öppen jämförelse Folkhälsa 2014: tas fram av Socialstyrelsen i samverkan med Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Öppna jämförelser baseras bland annat på den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor (HLV) 2014, men även på annan information såsom medicinska diagnoser, vaccinationer, valdeltagande. SKL tog tillsammans med Socialstyrelsen fram Öppna jämförelser kring folkhälsa för första gången 2009.

Rapporten visar att skåningarna mår ganska bra, åtminstone enligt skåningarna själva. På frågan om så kallad ”självskattad hälsa”: ligger Skåne på fjärde plats (efter Jönköping, Halland och Stockholm). Skåne ligger i nivå med resten av landet när det gäller majoriteten av de frågor som sammaställts i rapporten.

Skåne - Alkoholkonsumtion lägre än genomsnittet

Beträffande konsumtion av alkohol ligger Skåne något lägre än riksgenomsnittet, men högre vad gäller rökning än resten av landet. Detta är dock inte statistiskt säkerställda skillnader.

Skåne sticker ut och visar sämre resultat än riket avseende:

  • Psykisk ohälsa/”Nedsatt psykiskt välbefinnande: Skåne ligger sämre än riket. Stockholm ligger sämst till.
  • Tandvård/”Har ej sökt tandvård trots behov”: Skåne tredje sämst! Slagna endast av Stockholm och Norrbotten.
  • Tillit/”Svårt att lita på andra”: Skåne ligger sämst till i riket och det med marginal.
  • Dessa negativa aspekter som framkommit för Skånes del hänger tydligt ihop med socioekonomiska faktorer såsom sysselsättning och ekonomisk situation, samband som gjorts tydliga genom Malmökommissionens rapport ”Malmös väg mot en hållbar framtid” (mars, 2013), säger folkhälsochef Elisabeth Bengtsson.
  • Problemet med psykisk ohälsa är känt för oss sedan tidigare och flera åtgärder har vidtagits, bland annat Första Linjen-mottagningar för barn och unga. Mer behöver dock göras och på förra regionfullmäktige beslutade vi om att ta fram en handlingsplan för att minska den psykiska ohälsan. I arbetet med den är det också viktigt att fördjupa oss i varför Skåne skiljer ut sig negativt, säger Birgitta Södertun (KD), avgående ordförande i Folkhälsoberedningen.
  • Det är viktigt att vi fortsätter vårt arbete med att stärka den psykiska hälsan hos skåningarna. Rapporten visar också att vi måste fortsätta vårt arbete för jämlik hälsa i Skåne, säger Ida Nilsson (MP), nyvald ordförande i Folkhälsoberedningen.

Rapporten

http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/statistik-och-undersokningar/oppna-jamforelser-folkhalsa/

http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-12-3/Sidor/default.aspx

För mer information:

Elisabeth Bengtsson, enhetschef Folkhälsa och social hålbarhet, tfn. 040-675 30 68

Birgitta Södertun (KD), tfn. 0768-890163

Ida Nilsson (MP), tfn. 0734-134747

Fakta:

Folkhälsomyndigheten har uppdraget att beskriva hälsan och dess bestämningsfaktorer för olika grupper i befolkningen, samt följa förändringar över tid som en del i uppföljningen av folkhälsopolitiken. HLV utgör liksom tidigare en viktig källa till data. Syftet med Öppna jämförelser är att stimulera landsting och kommuner att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten och effektivisera verksamheten.www.folkhalsomyndigheten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden