Pressmeddelande -
TBE-fallen ökade förra året – då bör du vaccinera dig
I Skåne är virussjukdomen TBE relativt ovanlig, men förra året fördubblades antalet smittade jämfört med vad man brukar se här. Viruset sprids av fästingar och den som bor i områden med en högre risk för att smittas rekommenderas att vaccinera sig.
– Förra året var ett toppår då vi hade 19 fall, vilket är en fördubbling mot vad vi brukar ha. År från år dyker TBE upp på nya platser i Skåne och vi har flera områden där det finns en högre risk för att bli smittad, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.
Risk för bestående men
–TBE smittar via fästingbett, och det är vår mest vanligt förekommande fästing som sprider sjukdomen. Därför rekommenderas den som är ute i mycket i naturen eller bor i områden med högre risk för smitta att vaccinera sig mot TBE, säger Mattias Waldeck.
De flesta som smittas av TBE får ganska milda symtom och blir friska efter ett par dagar med feber och muskelvärk. Men i upp till en tredjedel av de fall av smittas man känner till kommer febern tillbaka efter en vecka. Viruset har då spridit sig till hjärnan eller hjärnhinnorna där det orsakar en inflammation.
Vaccin finns – men inget botemedel
– Eftersom vissa bara får lindriga symptom så är det långt ifrån alla som söker sjukvård när man smittas. Därför är det svårt att få en komplett bild av var TBE finns och hur många som smittas. Men i de fall man får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna så är risken betydande att man får långdragna symtom eller till och med bestående men, säger Mattias Waldeck.
En TBE-infektion får läka ut av sig själv och hälso- och sjukvården kan främst ge behandling som lindrar symtomen, då det idag inte finns några läkemedel som botar själva sjukdomen. Om du vill vaccinera dig mot TBE så kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning.
Mer information om TBE, områden med högre risk och hur vaccinationen går till finns på 1177. (1177.se)