Pressmeddelande -
Tidig hemgång ersätter Familje-BB
Den 1 november stänger sannolikt Familje-BB vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, vilket innebär att pappor och partners får begränsad möjlighet att sova över på sjukhuset när deras barn förlösts.
Samtidigt inför förlossningsverksamheten vid Kvinnokliniken i Malmö så kallad Tidig hemgång, som bland annat kombineras med att familjerna får en snabb återbesökstid på BB. Genom detta frigörs vårdplatser på kliniken vilket ger ökad tillgänglighet.
– Tidig hemgång fungerar mycket väl i Uppsala och Helsingborg och är ett önskemål som vi mött från många föräldrar, säger barnmorskan Ninna Darinder, enhetschef på Familje-BB.
De flesta kvinnor som föder barn på KK i Malmö bor i staden och har korta avstånd till hemmet. Med Tidig hemgång kan de som föder utan komplikationer åka hem redan efter sex timmar. De återkommer till BB dagen efter för att träffa barnläkare och barnmorska och gör sedan ytterligare ett besök dagen därpå.
– Det innebär att familjen snabbare kan samlas i hemmet, där ju också eventuella syskon finns, och att man tillsammans kan genomföra återbesöken, påpekar Ninna Darinder.
För storasyskonen underlättar tidig hemgång deras anknytning till det nya syskonet. Önskemålen om tidig hemgång är också vanligast i familjer som har barn sedan tidigare.
De förändringar som nu genomförs innebär samtidigt att resurserna för de svårast sjuka samlas.
– Vi koncentrerarr verksamheten till ett våningsplan och kan därmed utnyttja våra resurser bättre utan att minska det totala antalet platser, berättar förlossningschef Andreas Herbst.
Han påpekar också att Patienthotellet i Lund är tillgängligt för alla som föder barn på Skånes universitetssjukhus, vilket givetvis gäller även dem som föder barn i Malmö. Därför har kliniken köpt barnbilstolar till dem som vill ta taxi till Lund efter förlossningen. I vissa fall finns det möjlighet för pappor och partners att i mån av plats övernatta i dubbelrum på BB i Malmö.
Kliniken ska erbjuda en trygg och säker förlossningsvård till alla, samtidigt som de resurser som behövs ska prioriteras till gravida och förlösta som är allvarligt sjuka.
Kontakt:
Ninna Darinder 040-33 28 67
ninna.darinder@skane.se
Andreas Herbst 040-33 20 86
andreas.herbst@skane.se
Text:
Per Längby
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 35 miljarder kronor (2011).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.