Pressmeddelande -
Tillgänglighetsarbetet fortsätter
Denna information redogör kortfattat för beslut tagna på hälso- och sjukvårdsnämnden den 18 mars 2016. På Skane.se/demokrati finns samtliga handlingar till alla ärenden som behandlades på mötet.
Hälso- och sjukvårdsnämnden avsätter 10 miljoner kronor för att korta vårdköer genom att utnyttja optioner med Capio Citykliniken och Praktikertjänst.
De fyra optionsavtal som hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår att regionstyrelsen utlöser är inom urologi, bröst- och bukplastikoperationer samt öron, näsa och hals.
– För att snabbare korta köerna ser vi till att öka användandet av våra avtal med privata vårdgivare. Satsningen är en del av tillgänglighetspaketet och målet är bättre tillgänglighet i den skånska sjukvården, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Region Skåne kommer också att se om privata vårdföretag kan utföra fler behandlingar inom de befintliga avtal som inte har några begränsningar vad gäller volym. Utnyttjandet av optionerna är en del av det tillgänglighetspaket på totalt 468 miljoner kronor som hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare har beslutat om.
Samarbete om akutläkare med Region Själland
Region Skånes satsning på akutläkare begränsas av bristen på utbildningsplatser inom anestesi och intensivvård. I Danmark har man i sin tur inte kommit lika långt med att utbilda läkare på akutmottagningar. Därför tecknar Region Skåne och Region Själland ett samarbetsavtal för utbildning av akutläkare.
Genom samarbetet kommer sex skånska läkare om året att få genomgå ett halvårs sidoutbildning i intensivvård och anestesi på den danska sidan. Två läkare från Region Själland får i sin tur femton månaders utbildning på en akutmottagning i Skåne.
– Detta visar konkret vad ett bra Öresundssamarbete kan åstadkomma. Det möjliggör att vi kan utbilda akutläkarna i tid och att de därmed kommer ut i verksamheten snabbare. Jag hoppas på att detta är början på fler samarbeten av detta slag, säger Anders Åkesson (MP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Region Skåne betalar de skånska läkarnas tågresor och boende, vilket beräknas kosta 350 000 kronor om året. I övrigt innebär satsningen inga extra kostnader. Samarbetet påbörjas under 2016 och avtalet är på nio år.
Mer jämlik demensvård och trädgårdsrehabilitering för flyktingar
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om en handlingsplan för jämlik demensvård, som innehåller konkreta åtgärder för rätt diagnos och individuellt anpassad behandling. Målet är att demenssjuka ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt.
Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår att Region Skåne bidrar med 2,5 miljoner kronor till SLU Alnarps projekt för rehabilitering av flyktingar med krigstrauman. Målet är att förbättra hälsan för flyktingar i etableringsfasen med hjälp av rehabiliteringsträdgården i Alnarp. Projektet planeras pågå i två år och har Arbetsförmedlingen som huvudfinansiär.
För mer information kontakta:
Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, 0725-52 54 99. Kan också nås genom Henrik Månsson (S), politisk sekreterare, 044-309 30 98.
Anders Åkesson (MP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, 0705-17 32 86. Kan också nås genom Stefan Brandt (MP), politisk sekreterare, 044-309 34 62.
Ingvar Thell, sekreterare hälso- och sjukvårdsnämnden, 044-309 31 39.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.