Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trombektomi ger stora vinster för både individ och samhälle

Samhället tjänar stora pengar på att sjukvården använder trombektomi vid stroke jämfört med standardbehandling med enbart trombolys. Det visar en studie vid Skånes universitetssjukhus i samarbete med Lunds Universitet. Forskargruppen använde i analyserna ny, unik data från kvalitetsregistret Riksstroke för att fånga långsiktiga konsekvenser för personer som drabbas av stroke.

– Tidigare studier har saknat säkra underlag för att beskriva samband mellan funktionsnedsättning vid stroke och omsorgsinsatser. Men data från Riksstroke visar att det är stora skillnader i behov av kommunal omsorg efter stroke, säger Jesper Petersson, verksamhetschef för Neurologi och rehabilitering vid Skånes universitetssjukhus.

Studien bygger på unika data från Riksstroke som beskriver långtidsöverlevnad beroende på hur allvarlig stroke man drabbas av. Sjukvårdskostnaderna uppskattades med hjälp av SUS detaljerade patientkostnadssystem (PKS)

Man fann att kostnadsbesparingen för samhället är än större än vad man trott tidigare och den stora besparingen kan göras i den kommunala vården och vida överstiger kostnadsökning inom sjukvården. Kostnaderna i sjukvården för trombektomibehandling och rehabilitering beräknas till cirka 120 000 kronor per person. Samtidigt förväntas färre personer med omfattande funktionsnedsättning och därmed minskade behov av hemtjänst och särskilt boende. Besparingarna i kommunal omsorg beräknas till i genomsnitt 500 000 kronor per person.

Trombektomi innebär att blodproppen i hjärnan tas ut med ett kirurgiskt ingrepp medan man vid trombolys löser upp proppen med läkemedel.

Ett pressmeddelande i samarbete mellan Skånes universitetssjukhus och Lunds Universitet


För ytterliga information kontakta:

Katarina Steen Carlsson, avdelningen för hälsoekonomi, Lunds universitet 076 648 61 03

Jesper Petersson, Verksamhetschef Neurologi och rehabilitering, SUS 0709-41 60 07

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 34 500 anställda och omsätter cirka 44 miljarder kronor (2016). Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden