Pressmeddelande -
Unga experter lär Region Skåne att möta barn på barns villkor
Inom Region Skåne görs flera insatser för att erbjuda en vård som bättre anpassats efter barns och ungas behov. Expertråd med unga för att utveckla verksamheten är ett sätt som redan framgångsrikt används på Skånes universitetssjukhus. Nu införs ”Unga experter” även på Centralsjukhuset Kristianstad (CSK).
Barn och ungdomar är inte ”små vuxna” utan en patientgrupp med egna och annorlunda behov jämfört med vuxna patienter och besökare. Därför behövs barnens perspektiv och åsikter för att anpassa vården utifrån ungas behov och förbättra upplevelsen av vårdbesöket.
– Vi vill erbjuda en vård som bättre anpassas efter barnens mognad och ålder. Vi vuxna ska inte ”vuxengissa”. VO Barn och ungdom arbetar med barnanpassad vård och därför har vi startat ett referensråd, Unga experter, som kan se till barnens intressen, säger Charlotta Andersson, enhetschef, Verksamhetsområde Barn och ungdom på Centralsjukhuset Kristianstad.
Tolv ungdomar ger råd
I CSK:s unga referensråd ingår tolv ungdomar som ska kallas till möte ett par gånger per termin. De flesta av dem har själva tidigare haft kontakt med sjukhuset och redan funderat över mötet med vården. En av dem som är med i ”Unga experter” är fjortonåriga Marion Birgersson som berättar att gruppen redan kommit igång och deras reflektioner och råd är konkreta.
– Mycket finns att göra med kallelser och skyltar. När man kommer till sjukhuset är det förvirrande att veta var man ska gå. Det hjälper inte med skyltarna. Det får gärna stå tydligare beskrivningar var man ska gå i kallelsen, så att man hittar, säger Marion Birgersson.
Lekmöjligheter skapar lugn
Ett annat förbättringsområde är möbleringen i väntrummen.
– Det får gärna finnas högre bord och inte bara låga som är anpassat efter de små barnen, så att man får plats med benen, säger Marion Birgersson och tillägger att det däremot gärna får vara lite barnsligt i väntrummet, eftersom de äldre barnen tänker på de mindre barnen, som gärna ser ljusa pastellfärger på väggarna och bilder på djurteman.
Hur ser det ut i vårdmiljön med barnens ögon? Tänd lampor och ta bort mörker i korridorer och hisshallar. Måla fjärilar. Det är andra förslag som kommit från Unga experter. Och en vagn med provtagningsmaterial ska inte vara det första barnet ser när det kommer in på ett rum.
– Många barn är i förväg rädda för provtagning. Ska du använda sådana grejer på mig? Den frågan kommer ofta när barnen får se provtagningsutrustning. Föräldrar kan gärna låta barnen få tid att leka en stund med saker innan själva undersökningen. Om barnen får leka först, går det bättre med undersökningen, säger Charlotta Andersson.
Trygghet handlar om bemötande
De unga vill se tavlor med bilder på personal som arbetar på en vårdavdelning. Önskemål är också mobilladdare i väntrummet. Men även föräldrar kan göra mycket i förväg och berätta vad som kommer hända vid sjukhusbesöket. Välinformerade föräldrar gör barnen lugna.
– Mycket kan göras i själva vårdmiljön och i kallelser, inom de givna ramar som finns. Att skapa trygghet för unga handlar mycket om de blir rätt bemötta utifrån mognad och ålder. De lite äldre unga kan prata för sig själva och delta i vården. De ska erbjudas eget samtal redan från tio års ålder, lite utifrån mognad, säger Charlotta Andersson.
Unga experter – referensråd med unga på CSK och Sus
I Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) nyinrättade referensråd, Unga experter, ingår fyra killar och åtta tjejer i åldern tio till sjutton år. Barn och ungdomar utgör cirka 20 procent av besökarna som kommer till sjukhuset. Tanken är att ”Unga experter” ska komplettera det patientreferensråd som redan finns.
De får viss ersättning för alla möten. Det finns ett enkelt avtal och målsmans tillstånd.
Hela barn- och ungdomsverksamheten är certifierad och del av en barnanpassad verksamhet.
Skånes universitetssjukhus har sedan flera år tillbaka ett expertråd med ungdomar som är eller har varit patienter eller syskon till patienter. Expertrådet startar upp i höst igen med nya deltagare. Expertrådet har bland annat bidragit i arbetet med att utveckla kallelser med bildstöd som nu används i hela verksamheten och även till att transitionen till vuxensjukvården förbättrats.
Ytterligare ett behov som expertrådet lyft är vikten av att man som ung patient erbjuds ett enskilt samtal utan att vårdnadshavaren är med.