Gå direkt till innehåll
Höstsådd av vete, lantbrukare vid Tegelberga, Alstad, Skåne (Scania), Sverige (Sweden).   Photo: News Øresund - Johan Wessman
Höstsådd av vete, lantbrukare vid Tegelberga, Alstad, Skåne (Scania), Sverige (Sweden). Photo: News Øresund - Johan Wessman

Pressmeddelande -

Utveckling av skånsk mat och fossilfria drivmedel i fokus

Denna information redogör kortfattat för regionala tillväxtnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 4 december 2017. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se.

Uppdrag och budget 2018 (Ärende 5)

Regionala utvecklingsnämndens uppdragsområden för 2018 speglar de utmaningar Skåne har framför sig och där ett omfattande arbete måste göras tillsammans med samtliga berörda aktörer. Regionbidraget 2018 för regionala utvecklingsnämnden uppgår till 211,1 miljoner kronor.

Bland de prioriterade områdena ingår bland annat att öka företagens konkurrenskraft, utveckla det regionala innovationssystemet och arbeta för ett klimatsäkrat Skåne.

- Under 2018 arbetar vi vidare med viktiga utvecklingsfrågor för Skåne. Det handlar om allt från infrastruktur och arbetsmarknad till miljö och klimat. Vi gör också en satsning på folkhögskolorna, en viktig skolform inte minst för dem som saknar fullgjord grund- eller gymnasieskola. Vi har också en satsning på utomhuspedagogik för barn och unga som ska öka kunskapen om relationen mellan människa, natur och hälsa. Dessutom tar vi nya steg i det viktiga arbetet med att fasa ut farliga kemikalier, säger Mätta Ivarsson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

- Med den här budgeten stärker vi förutsättningarna för ett mer hållbart Skåne och ett näringsliv i utveckling. Det i sig skapar mer jobb och mer resurser till våra gemensamma nyttor, säger Cecilia Magnusson-Svärd (S) ledamot i regionala utvecklingsnämnden.

Livsmedelsstrategin (Ärende 7)

Skånes livsmedelsstrategi är en gemensam utvecklingsstrategi för mat och livsmedel med koppling till hälsa och hållbarhet. Strategin utgår från Skånes regionala utvecklingsstrategi, Det öppna Skåne 2030. Syftet med Skånes livsmedelsstrategi är att ge förutsättningar för att utveckla livsmedelsföretag och produktionsmetoder i världsklass och att bidra till det globala klimatarbetet.

- Det är glädjande att vi nu äntligen har en Skånsk Livsmedelsstrategi. Syftet är att ge förutsättningar för att utveckla livsmedelsföretag och produktionsmetoder i världsklass och att bidra till det globala klimatarbetet. Strategin har tagits fram i nära samarbete med aktörer från såväl det offentliga, akademi och näringsliv och det är genom samhandling som vi tillsammans ska nå målen i strategin säger Mätta Ivarsson (MP), ordförande Regionala utvecklingsnämnden.

- Syftet med livsmedelsstrategin är att stärka och stötta innovationskraften inom livsmedelsutveckling kopplat till en hållbar hälsa och livskvalitet. Det möjliggör för Region Skåne att kunna ställa krav och finnas med som samverkanspartner för att främja utvecklingen och grön tillväxt, säger Cecilia Magnusson-Svärd (S) ledamot i regionala utvecklingsnämnden.

Handlingsplan fossilfria drivmedel (Ärende 9)

Regionala utvecklingsnämnden har tagit fram ett förslag till Handlingsplan för fossilfria drivmedel i Skåne. Planen som ska ut på remiss fokuserar på användning, produktion och distribution av fossilfria drivmedel och utveckling av kunskap och miljömässig och social hållbarhet.

Syftet med handlingsplanen är att beskriva insatser som Region Skåne och andra aktörer kan genomföra för att stödja omställningen mot ett klimatneutralt och fossilbränslefritt transportsystem i Skåne.

Under en remissperiod bjuder Region Skåne in till dialogmöten där insatser och prioriteringar blir föremål för diskussion.

- Handlingsplanen är ett gediget och bra faktaunderlag som visar på hur vi ställer om till ett fossilbränslefritt transportsystem i Skåne samtidigt som vi fångar nya möjligheter till företagande i omställningen. Planen innehåller ett antal konkreta punkter som pekar på hur vi ska gå vidare från visioner till verklighet, säger Mätta Ivarsson (MP), i regionala utvecklingsnämnden.

Remiss nationell plan (Ärende 13)

Trafikverket redovisar i planförslaget åtgärder och insatser som är nödvändiga för att upprätthålla tillgängligheten och skapa förutsättningar för utveckling och omställning av transportsystemet. Region Skåne delar i många avseenden de prioriteringar som redovisas i förslaget, men anser att de ekonomiska förutsättningarna som Trafikverket är satt att förhålla sig till inte står i proportion till de akuta behov och brister som finns i transportsystemet.

För kommentarer:

Mätta Ivarsson (MP) Regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 0725-52 51 08

Cecilia Magnusson-Svärd (S) ledamot i regionala utvecklingsnämnden.
Telefon: 0702-59 31 41

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 34 500 anställda och omsätter cirka 44 miljarder kronor (2016). Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden