Gå direkt till innehåll
Våga satsa på Skånes tillväxtmotorer

Pressmeddelande -

Våga satsa på Skånes tillväxtmotorer

För att Skåne ska utvecklas är det viktigt att både våga satsa på strategiska orter samtidigt som samarbetet mellan olika orter måste bli bättre. Allt för att stå starkare i en den globala konkurrensen.

En ny rapport Flerkärnighet i Skåne från projektet Strukturbild för Skåne visar på att Skåne behöver stärka sina tillväxtmotorer och lyfta de regionala kärnorna. Stärks tillväxtmotorerna, så stärks Skåne.

Skåne har en unik tätortstruktur. Av Sveriges storstadsregioner är Skåne den mest polycentriska. Det vill säga att det inte är en tätort som totalt dominerar, utan orterna är mer jämnstora och interaktion finns åt flera håll och mot flera tätorter. I Skåne är det vanligt att bo i en ort och jobba i en annan. Visionen är att hela Skåne ska växa och denna rapport pekar på att Skåne för att klara detta och stå sig i en global konkurrens måste våga välja att satsa på några strategiska kärnor.

I rapporten har sju regionala kärnor identifierats: Malmö, Lund, Helsingborg, Landskrona, Kristianstad, Hässleholm och Ystad. Till skillnad från andra storstadsregioner finns dessutom inte bara en tillväxtmotor utan flera. Detta är en unik möjlighet som påverkar Skånes utveckling. Malmö är Skånes naturliga tillväxtmotor och är tillsammans med Lund och Helsingborg de regionala kärnor som är tillväxtmotorer ur de två aspekterna befolkningstillväxt och ökad sysselsättningsgrad. Rapporten slår också fast att samarbetet mellan de olika tillväxtmotorerna och regionala kärnorna måste öka. Två orter som i högre grad borde komplettera varandra och inte konkurrera eller växa på varandras bekostnad är Hässleholm och Kristianstad. Här borde finnas ett samarbete för att stärka Nordöstra Skånes utveckling. 

Samtidigt som strategiska regionala prioriteringar är viktiga står det klart att ingen ort, eller tillväxtmotor klarar sig själv. Regionen största stad, Malmö skulle inte fungera som tillväxtmotor helt själv. Många pendlar in för att jobba i Malmö och en tillväxtmotor är beroende av ett större upptagningsområde än själva staden.

- Utmaningen framöver är att Skånes orter satsar på sina respektive specialiteter och kompletterar varandra istället för att konkurrera. Skånes flerkärniga ortstruktur är unik samtidigt som det är av stor vikt att fundera över vad denna struktur kan komma att betyda för den framtida utvecklingen. Hur vi gemensamt agerar kommer att vara avgörande för framtiden. Therese Andersson projektledare Strukturbild för Skåne.

Rapporten släpps torsdag den 23 juni, kl 08.30-13.00 Restaurang Kvarnen, Spannmålsgatan 9, Kristianstad

För politiska kommentarer Pontus Lindberg, Ordförande Regionala Tillväxtnämnden 0768-89 01 16, Christine Axelsson, 2 vice ordförande Regionala Tillväxtnämnden 0703-47 51 71                           

För mer information kontakta Sofia Bennet 040-675 32 05

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden