Pressmeddelande -
Vård på lika villkor för barnlösa par
Från och med fredagen den 27 mars gäller nya riktlinjer för offentligt finansierad assisterad befruktning vid Reproduktionsmedicinskt centrum (RMC) på SUS. Därmed är reglerna nu nationella, samtidigt som framtida patienter i Skåne får tillgång till fler behandlingar.
Bakgrunden till beslutet är att riktlinjerna tidigare har skiljts sig åt mellan olika landsting och regioner vilket väckt debatt bland både patienter och vårdgivare.
Sveriges kommuner och landsting har därför rekommenderat enhetliga regler som nu har antagits av Region Skåne efter beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Margareta Kitlinski, ansvarig för assisterad befruktning vid RMC som sköter all offentligt behandling i södra sjukvårdsregionen, är positiv till beskedet.
– Vi välkomnar den här förändringen. Ända sedan man började med provrörsbefruktning (IVF) på 1980-talet har det funnits olika regler beroende på var du bor i landet. Nu blir det äntligen lika vård på lika villkor, säger hon.
Enligt de nya reglerna gäller att om det finns medicinska förutsättningar, erbjuds IVF-patienter tre behandlingar med ägguttag samt återföring av alla dugliga befruktade ägg från dessa behandlingar. Det tidigare systemet tillät mellan tre till fem återföringar.
– Det är svårt att jämföra, men för majoriteten av IVF-patienterna öppnar de nya riktlinjerna upp för betydligt fler återföringar, fler chanser till att bli gravid, säger Margareta Kitlinski.
En annan nyhet är att IVF-behandlingen ska avslutas innan kvinnans 40-årsdag och partnerns 56-årsdag. Tidigare skulle kvinnan ha startat sin behandling innan hon fyllde 39 år.
– Den dagen kvinnan fyller 40 år upphör den offentliga behandlingen. Den som har ägg kvar hos oss får givetvis använda dem, men då kostar det, säger Margareta Kitlinski.
Kravet på att paret ska ha varit folkbokfört på samma adress i minst två år har också ändrats. Numera räcker det med att paret är folkbokfört på samma adress under behandlingen.
Par som har barn från tidigare relationer, men också vill skaffa ett gemensamt gynnas av de nya riktlinjerna.
– Par som inte har något gemensamt barn, men däremot på varsitt håll sedan tidigare är numera också välkomna, säger Margerata Kitlinski.
De nya riktlinjerna har godtagits av både RFSL och patientföreningen Barnlängtan.
För ytterligare information kontakta:
Överläkare Margareta Kitlinski på margareta.kitlinski@skane.se
Pressansvarig SUS, Anna-Lena Boive 072-705 75 84
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.