Pressmeddelande -
Vårdförbundet avbryter strejk för laboratorieverksamhet
Svarstiderna ökade snabbt för cancerprover efter att Vårdförbundet inledde sin strejk vid laboratorieverksamheten. Region Skåne krävde därför att strejken stoppas, utifrån att det är en samhällsfarlig stridsåtgärd. Nu blåser Vårdförbundet av strejken helt inom klinisk patologi i Malmö.
Redan ett par dagar efter att Vårdförbundet inledde sin strejk ökade svarstiderna för cancerprover och bedömningen var att de skulle fortsätta öka på ett oacceptabelt sätt. Samtidigt togs fler ut i strejk än vad man kommit överens om. Därför krävde Region Skåne att strejken skulle stoppas. Vårdförbundet går nu Region Skåne till mötes och stoppar delar av strejken. Från måndag kommer samtliga biomedicinska analytiker att vara i tjänst vid klinisk patologi i Malmö, där analyserna görs.
– En cancerdiagnos är något av det mest skrämmande man kan drabbas av som människa och är ofta livsomvälvande. Eftersom en effektiv cancervård i många fall är en kamp mot klockan, så är tidiga diagnoser helt avgörande. Strejken hade lett till ödesdigra konsekvenser, så det är bra att Vårdförbundet avbryter strejken så att svarstiderna återigen kan kortas, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
– Det är mycket goda nyheter för Skånes invånare att vi kan uppnå den här typen av samsyn lokalt med Vårdförbundet. Nu är det upp till Vårdförbundet att centralt sätta sig vid förhandlingsbordet tillsammans med SKR, Sveriges kommuner och regioner, så att vi får ett slut på den här konflikten. Det får vi först när ett nationellt avtal är på plats, säger Magnus Dahlberg, förhandlingschef i Region Skåne.
Begäran om nya förhandlingar
Region Skåne har under fredagen begärt nya förhandlingar med Vårdförbundet om strejken vid Skånes universitetssjukhus, vid neurologavdelningen i Malmö och ortopedmottagningen i Lund. Detta eftersom strejken slår mot omhändertagande av patienter med stroke. Dessutom hindrar strejken möjligheten att ta emot tillräckligt många barn med ortopediska besvär och cancer, blodsjukdomar och neurologiska sjukdomar, för såväl akuta besök som för att förebygga framtida komplikationer. Barnen kan inte få smärtlindrande eller lugnande insatser vid behandling i den utsträckning som krävs och det finns inga möjligheter för andra avdelningar att ta emot dessa patienter. Strejken drabbar också tumörverksamheten vilket kräver specialistkompetens. Dessa förhandlingar kommer att ske under nästa vecka.
– Vi utvärderar hela tiden konsekvenserna av strejken och arbetar för att minimera konsekvenserna. Vi kommer fortsätta att ta ansvar för att Vårdförbundets strejk inte ska drabba svårt sjuka, personer med cancer och barn, och begär därför att Vårdförbundet drar tillbaka stridsåtgärder som vi bedömer vara samhällsfarliga, säger Magnus Dahlberg.