Gå direkt till innehåll
Vårdförbundet drar tillbaka strejk vid fler verksamheter

Pressmeddelande -

Vårdförbundet drar tillbaka strejk vid fler verksamheter

Under veckan har flera lokala förhandlingar mellan Vårdförbundet och Region Skåne ägt rum. Orsaken bakom förhandlingarna är att delar av strejken bedömts som samhällsfarlig av Region Skåne. Efter förhandlingarna backar nu Vårdförbundet och drar tillbaka strejken vid fler verksamheter och justerar hur strejken genomförs vid andra.

Under torsdagen meddelades att medlarna i konflikten på nationell nivå presenterat ett första bud till parterna.

– Äntligen ser vi att det börjar röra på sig på nationell nivå. Oavsett hur budet mottas av parterna är det ett tecken på att det börjar röra på sig i den här oerhört ansträngande och bitvis farliga konflikten. Vi får hoppas på fortsatt bra dialog och att ett avtal snart är på plats, så att vi kan fokusera på den skånska hälso- och sjukvården istället för att hantera en konflikt, säger Magnus Dahlberg, förhandlingschef i Region Skåne.

Hanterar konsekvenserna av strejken

I väntan på att konflikten ska få en lösning fortsätter Region Skåne att hantera konsekvenserna av Vårdförbundets strejk, så att hälso- och sjukvården ska kunna bedrivas patientsäkert sätt och med så liten påverkan som möjligt för invånare och patienter. Närmare 550 personer har varit uttagna i strejk sedan i tisdags och under veckan har flera lokala förhandlingar med Vårdförbundet genomförts.

Dessa förhandlingar har resulterat i att Vårdförbundet nu drar tillbaka eller justerar hur strejken genomförs inom fler verksamheter där Region Skåne bedömt att strejken blir samhällsfarlig. Bland annat dras strejken tillbaka inom röntgenverksamheten och flera avdelningar och mottagningar på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö samt vid en kirurg- och uppvakningsavdelning på Lasarettet i Ystad.

Dessutom drar Vårdförbundet ner på antalet strejkande på de vårdcentraler som togs ut i strejk i tisdags. Det innebär att verksamheterna kan fortsätta hålla öppet och ta emot samtal för telefonrådgivning, om än med minimal bemanning för att ta emot akut sökande till vårdcentralerna.

Fler förhandlingar nästa vecka

Samtidigt begär Region Skåne förhandling med Vårdförbundet om ytterligare sex verksamheter där strejken nu bedöms som samhällsfarlig med risk för liv och hälsa. Det handlar om verksamheter vid Skånes universitetssjukhus där patienter inte kan diagnosticeras, få cancerbehandling eller opereras för cancer eller andra livshotande sjukdomar. Ögonoperationer riskerar att inte kunna genomföras vilket riskerar att personer får bestående synnedsättningar eller att personer med ögontumörer riskerar förlorad syn. Begäran görs också för en medicinavdelning där de mest sjuka och sköra äldre patienterna vårdas, även i livets slutskede.

Även strejken vid laboratorieverksamheten inom klinisk immunologi bedöms samhällsfarlig, då både barn och vuxna riskerar bestående skador i njurar och andra organ när man inte kan få svar på prover, och därmed inte diagnosticera eller behandla immunbristsjukdomar och allvarliga autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar. Förhandlingar om dessa verksamheter kommer ske i början av nästa vecka.

En bra lokal dialog

– Läget kan bli otroligt farligt när driften av samhällsbärande vårdverksamheter riskeras. Tack och lov har vi en bra lokal dialog med Vårdförbundet här i Skåne som har avbrutit delar av strejken och justerat andra. Men för att den här strejken inte ska utvecklas till en landsomfattande samhällsfara så måste parterna i konflikten nu ta medlingen på allvar, säger Magnus Dahlberg.

Även om hälso- och sjukvården i Skåne är ansträngd på grund av Vårdförbundets strejk, uppmanas invånare att fortsätta söka vård som vanligt. Region Skåne arbetar intensivt för att på olika sätt minimera konsekvenserna av konflikten. Om planerade besök, operationer eller andra vårdkontakter behöver ställas in eller flyttas kommer berörda patienter att kontaktas.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden