Pressmeddelande -
Vad är personcentrerad vård – och hur mäter vi det
Hälso- och sjukvården genomgår en omställning till mer personcentrerad vård. För att kunna säkerställa hög kvalitet inom personcentrerad vård har Psykiatri, habilitering och hjälpmedel i Region Skåne utvecklat ett nytt verktyg. Något som väckt intresse både inom Region Skåne och hos andra vårdorganisationer i landet.
– Det ger oss möjlighet till reflektion och att utvecklas i våra professionella roller, vilket är avgörande för oss då vi ofta har långa relationer med våra patienter, berättar Helene Ahnlund, dövblindpedagog och utvecklingsledare för dövblindmottagningen.
Utgår från individens upplevelse
Personcentrerad vård, eller PCV, är ett förhållnings- och arbetssätt som sätter individens upplevelse av hälsa och sjukdom i fokus. Det grundar sig i att patientens perspektiv behandlas som likvärdigt med vårdgivarens perspektiv.
Det nya verktyget som utvecklats inom Psykiatri, habilitering och hjälpmedel gör det möjligt att kvalitetssäkra den personcentrerade vården. Rent konkret handlar det om ett redskap för att förbättra vården och sätta patientens behov och upplevelse i centrum.
– Verktyget är baserat på den svenska standarden för personcentrerad vård som Region Skåne har varit med att ta fram. För att säkerställa kvaliteten av personcentrerad vård har vi skapat två skattningsformulär som hjälper till att utvärdera hur väl man lever upp till standardens krav, både som organisation och som behandlare, berättar Åsa Waldo, hälso- och sjukvårdsstrateger vid Psykiatri, habilitering och hjälpmedel.
Användning av verktyget
Inom syn, hörsel och dövverksamheten i Region Skåne har man använt verktyget i ett drygt år, men målet är att alla verksamheter inom förvaltningen så småningom ska använda det. Och redan nu har fler delar av Region Skåne tillsammans med andra regioner visat intresse för att börja använda metoden.
– Vi har genomfört flera förbättringar sedan vi började använda verktyget. Fokuset har varit att bättre förbereda patienter inför besök hos oss. Nu tar vi telefonkontakt med nya patienterna inför första besöket och berättar när de ska komma, var mottagningen finns, vem de ska träffa och vad som ska hända vid besöket. Att man som patient är väl förberedd när man kommer vinner alla på, säger Helene Ahnlund.
Ett resultat av förbättringarna är att man nu tydligare frågar patienter om vad de behöver för att besöket ska bli så bra som möjligt – det kan handla om särskilda behov som att man exempelvis behöver en tolk. Förändringarna tyckas ha varit uppskattade och resultaten i verksamhetens senaste patientenkät har varit positiva.