Pressmeddelande -
Väntan på vård oroar äldre patienter
Klagomål på bristande tillgänglighet har ökat gällande patienter som är 70 år eller äldre. Det handlar främst om patienter som fått besked om att deras operation inte kan ske inom vårdgarantin och att de inte kommer kunna opereras hos en privat vårdgivare.
Patientnämnden Skånes analys omfattar cirka 250 klagomål som inkommit under fyra månader 2024. De gäller patienter som är 70 år eller äldre och har jämförts med samma period föregående år. Förutom väntetider i vården handlar klagomålen också om upplevelsen av bristande bedömningar, behandlingar och bemötande.
– När det gäller väntetiderna i vården berättar flera patienter om hur deras liv påverkas av att de inte får den operation eller behandling som de väntar på. Det finns exempel där patienter hittat privata vårdgivare som kan utföra operationen men de nekas remiss vilket skapar frustration, förklarar Jonas Duveborn som är förvaltningschef för Patientnämnden Skåne.
Är det för att jag är äldre?
Det finns också en del patienter som i samband med sina klagomål undrar om deras ålder har att göra med att de nekas en viss typ av behandling. Några ger uttryck för att de känner sig åldersdiskriminerade i kontakt med vården.
Susanne Iwarsson som är professor i gerontologi, läran om åldrandet, vid Lunds universitet och legitimerad arbetsterapeut säger att hon tror att det finns en ganska spridd uppfattning bland äldre i samhället att det förekommer diskriminering utifrån ålder inom vården, men tillägger att hon har stor tilltro till att vårdens utövare gör korrekta medicinska bedömningar.
– Att en patient inte får en viss behandling kan ha att göra med ålder men det behöver inte betyda att patienten diskrimineras eller utsatts för ålderism. Den medicinska bedömningen är att patienten utifrån sitt hälsotillstånd, där åldersrelaterade faktorer kan vara en del, inte skulle gynnas av eller klara av behandlingen, förklarar hon.
I samband med klagomålen i urvalet där Patientnämnden Skåne har begärt skriftligt svar från vårdgivarna framgår att synpunkterna i flera fall har lett till förbättringar. Patienter har även inkommit med förbättringsförslag till vården, exempelvis gällande ökad transparens i remisshanteringen genom digitalisering.