Pressmeddelande -
Västra Götaland och Region Skåne skriver gemensamt brev till landsbygdsministern
Större fokus på gränsregioner som Öresund, bättre villkor för att producera bioenergi i Skåne och mer regional statistik. Det är några av de synpunkter som lyfts fram i det brev som politiker från Region Skåne och Västra Götalandsregionen skickat till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht med anledning av den nationella strategin för tillväxt och attraktivitet som nu ses över.
I många av Sveriges regioner är tillväxt och attraktivitet starkt kopplat till områden i andra länder. Haparanda-Torneå, Västra Götaland-östra Norge och inte minst södra Sverige och Själland i Danmark är några exempel på områden som överskrider nationellt territorium.
– Därför menar vi att den nationella strategin som regeringen nu ska ta fram måste omfatta gränsregionala frågor och inte bara fokusera på Sverige som den ser ut idag, säger Mätta Ivarsson (MP) ordförande i regionala utvecklingsnämnden (RUN) i Region Skåne.
Regeringen uppmanas även att ta fram mer gränsregional statistik från exempelvis den statliga myndigheten Statistiska Centralbyrån (SCB). Sådana siffror skulle tydliggöra regionala mönster som exempelvis gränspendling. Motsvarande regional statistik efterlyses också från Arbetsförmedlingen.
– Det är ca 30 000 personer som pendlar dagligen över Öresundsbron men de syns inte i statistiken. Människor blir allt mindre bundna av landsgränser. En viktig del i det gränsregionala samarbetet i Öresundsregionen är därför att skapa en integrerad arbetsmarknad och öka rörligheten över sundet. Men vi behöver statistiskt underlag som är anpassat för gränsöverskridande samarbeten för att kunna sätta in rätt insatser, säger Ilmar Reepalu (S) 1:a vice ordf. i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.
Budskapet från Västra Götaland och Region Skåne är också att landsbygdsministern ska intensifiera arbetet med att skapa tydliga och lånsiktiga spelregler för produktion av biogas.
– I Skåne finns stora möjligheter att producera biogas. En sådan produktion minskar importen av fossila bränslen och bidrar därmed även till ett bra klimatarbete. Dessutom innebär en ökad biogassatsning fler välbehövliga jobb. Men tyvärr saknas långsiktiga spelregler för biogas exempelvis stöd för metanrening och skattefrågor, säger Mätta Ivarsson.
– Region Skåne har gått före i biogasfrågorna men den nationella nivån måste backa upp de höga skånska ambitionerna. Därför sätter vi nu press på regeringen, säger Pontus Lindberg (M) 2:e vice ordf. i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.
Följande politiker har signerat brevet som skickades den 16/3 2015:
- Mätta Ivarsson (MP) ordf. regionala utvecklingsnämnden Region Skåne
- Ilmar Reepalu (S) 1:e vice ordf. regionala utvecklingsnämnden Region Skåne
- Pontus Lindberg (M) 2:e vice ordf. regionala utvecklingsnämnden Region Skåne
- Birgitta Losman (MP) ordf. regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen
- Ulf Eriksson (C) 1:e vice ordf. regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen
- Patrik Karlsson (S) 2:e vice ordf. regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen
Brevet bifogas som PDF.
För ytterligare frågor:
Regionråd Mätta Ivarsson (MP) ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne
Tel: 0725-52 51 08
Politisk sekreterare Bassem Nasr (MP)
Tel: 0725-60 48 67
Ilmar Reepalu (S) 1:e vice ordf. regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne
Tel: 070-514 02 91
Pontus Lindberg (M) 2:e vice ordf. regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne
Tel: 0768-89 01 16
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.