Pressmeddelande -
Viktigt att skilja på PTSD och kognitiv sjukdom hos äldre med migrationsbakgrund
En kognitiv sjukdom eller sent debuterande posttraumatiskt stressyndrom? Den frågan är viktig att ställa när personer med migrationsbakgrund söker vård. Region Skåne, Region Stockholm och Röda Korset har tagit fram ett stöd för att underlätta bedömningen.
Personer som tvingats på flykt undan krig, hot, tortyr eller förföljelse har en ökad risk att utveckla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Sjukdomen kan visa sig sent, ibland år eller decennier efter den traumatiserande händelsen. Kunskapen om detta är låg. När äldre personer med migrationsbakgrund söker vård för kognitiv svikt finns det därför risk för att de får fel diagnos.
– Det finns en risk att äldre personer som söker för minnesproblem som beror på PTSD får diagnosen kognitiv sjukdom, som demens, säger Josephine Sörenson, tf enhetschef vid Kunskapscentrum demenssjukdomar och Migrationsskolan.
– PTSD är precis som exempelvis Alzheimers en minnessjukdom, och symtomen för sjukdomstillstånden liknar varandra även om de har olika orsaker, säger Frida Johansson Metso, psykolog och samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.
Tillsammans med sex vårdcentraler och en kommun har samarbetsparterna genomfört ett metodutvecklingsarbete och tagit fram ett bedömningsstöd som ger vägledning i den basala kognitiva utredningen. Arbetet har mynnat ut i en rapport som kommer att presenteras vid ett seminarium den 3 december.
– Det är viktigt att få rätt diagnos för att få rätt vård. Det finns bra behandlingsmetoder för PTSD, men det är bråttom. En person som utvecklar PTSD som äldre har en fördubblad risk att också utveckla kognitiv sjukdom. När det sker blir traumabehandling mer komplicerad, säger Frida Johansson Metso.
– Det har varit ett väldigt stort intresse för seminariet och rapporten. Jag tror att det vittnar om att det finns ett stort behov inom vården att få ökad kunskap inom det här området, säger Josephine Sörenson.
Fakta / Region Skåne, Region Stockholm och Röda Korset bakom studien
Studien har resulterat i rapporten Risker vid kognitiv utredning av äldre med migrationsbakgrund. Den ska fungera som ett stöd till vårdpersonal inom primärvård och specialistminnesmottagningar som i sitt arbete möter personer med migrationsbakgrund.
Bakom studien finns Kunskapscentrum Migrationsskolan i Region Skåne, Transkulturellt Centrum i Region Stockholm och Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering. Sex vårdcentraler i Region Skåne och Region Stockholm (Vårdcentralen Näsby, Vårdcentralen Flyktinghälsan, Drottninghögs vårdcentral, Vårdcentralen Arlöv, Burlövs kommun, Hässelby vårdcentral samt Rinkeby vårdcentral) har medverkat i utvecklingsarbetet. I Skåne har även en kommun i samverkan med en vårdcentral deltagit.
För mer information
Josephine Sörenson, Region Skåne: 072-462 51 92josephine.sorenson@skane.se
Frida Johansson Metso, Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering: 0725-193639 frida.johansson.metso@rkh.se