Gå direkt till innehåll
Heléne Noring, dietist, Anders Wihl, läkare och Marlene Lindberg, sjuksköterska, alla lasarettet i Landskrona.
Heléne Noring, dietist, Anders Wihl, läkare och Marlene Lindberg, sjuksköterska, alla lasarettet i Landskrona.

Pressmeddelande -

Digital behandling hjälper skånska patienter att gå ner i vikt

Ökad livskvalitet och bättre folkhälsa. Det är målet med Region Skånes nya digitala behandlingsprogram mot övervikt, som lanseras under våren. Just nu testar ett tjugotal personer i Landskrona programmet ”Få hjälp med dina levnadsvanor – övervikt”.

Både den digitala plattformen och behandlingen i sig är de första i sitt slag i Sverige.
– Behandlingsprogrammet innehåller 15 kapitel med olika teman som berör kost, beteende och fysisk aktivitet. Beroende på vilket tema som är aktuellt finns det en ansvarig behandlare som man kommunicerar med via plattformen, säger Marlene Lindberg, sjuksköterska vid Överviktsmottagningen, lasarettet i Landskrona.

Till varje kapitel finns uppgifter som den som deltar ska göra, till exempel föra en matdagbok. Här finns även recept och en övningsbank, med olika filmade övningar. Programmet sträcker sig över 12 månader med ett flertal somatiska kontroller längs vägen.

Just nu testar ett tjugotal personer i Landskrona programmet. Under våren ökar antalet deltagare med cirka 40 patienter från Kristianstad och Malmö.

Både fysiskt och digitalt
Deltagarna börjar behandlingen med ett fysiskt möte på lasarettet i Landskrona, då saker som vikt, midjemått och sömn kollas upp.
Fysiska kontroller görs sedan några gånger under det år som behandlingen pågår.

– Behandlingen har samma upplägg som vi idag har i Landskrona, men i stället för att delta i en gruppbehandling på plats, får patienten tillgång till samma information och hemuppgifter digitalt, säger Heléne Noring, dietist vid lasarettet i Landskrona.

Då behandlingen inte är bunden till vare sig tid eller plats kan den också anpassas bättre efter varje deltagares behov.

– Patienterna kan själva styra över sin tid och välja när de vill arbeta med sin behandling. Det kräver även betydligt färre besök på plats, vilket jag tror hjälper många i vardagen och arbetslivet, säger Heléne Noring.

Ökar tillgängligheten
I framtiden kan behandlingsprogrammet även öka tillgängligheten.
– Även om det ska ses som ett komplement till fysiska behandlingar vore det kul om vi i framtiden kan se att programmet bidrar till att korta vårdköer, säger Malin Lenngren, projektledare.

Fakta Stöd- och behandlingsplattformen – ett digitalt komplement till behandlingen

  • Stöd och behandling är en e-tjänst i 1177.se som patienter kan få förskrivet av vårdgivare, både privata och offentliga. Här kan patienter och vårdpersonal interagera, kommunicera och dela information digitalt, som ett komplement till en behandling.
  • I Region Skåne har användningen av olika program inom stöd- och behandlingsplattformen ökat de senaste åren.
  • Idag pågår över 8 000 behandlingar inom 64 olika program i Region Skåne. Ett av dem är ”Få hjälp med dina levnadsvanor – övervikt” vid lasarettet i Landskrona.
  • Sedan 2019 har totalt över 20 000 behandlingar startats i stöd- och behandlingsplattformen i Region Skåne.
  • För att vara behörig till programmet ”Få hjälp med dina levnadsvanor – övervikt” finns bland annat BMI-kriterier. Utöver det ska man ha datorvana och känna sig bekväm med och kunna ta till sig digital information och arbeta självständigt.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden