Gå direkt till innehåll

Ämnen: Regionfrågor

Snart dags för ny säsongsdos mot covid-19 

Snart dags för ny säsongsdos mot covid-19 

Region Skåne följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för covid-19-vaccinering. I höst innebär det att framför allt två grupper uppmanas att fylla på med en ny dos. Detta eftersom smittspridningen förväntas öka när vi går in i kallare årstider.

Digital cancerrehabilitering i Skåne väcker internationellt intresse

Digital cancerrehabilitering i Skåne väcker internationellt intresse

Ängelholms sjukhus helt digitala cancerrehabilitering blir nu en del i ett större internationellt projekt som ska utveckla, testa och implementera e-hälsolösningar inom cancervården – där målet är att ge ökad livskvalitet för patienter och göra vården mer jämlik.

Nu kan ungdomar själva boka digitala samtal med Bup

Nu kan ungdomar själva boka digitala samtal med Bup

Barn- och ungdomspsykiatrin satsar på ökad tillgänglighet genom digitala tjänster. Nu lanseras en ny tjänst där ungdomar mellan 13 och 18 år kan boka ett digitalt samtal med Bup på egen hand.

Ta hand om dina sår i sommar

Ta hand om dina sår i sommar

Sommaren är en tid då kroppens största organ, huden, blottas oftare och mer än annars. Men ett misskött sår kan få onödigt allvarliga följder när temperaturen stiger. Region Skånes sårcoach ger råd om hur man bäst tar hand om sår.

Från vänster: Arbetsterapeut Heidi Schöbel, professor och överläkare Jan Lexell och fysioterapeut Lisa Danielsson.

Patienten mer engagerad när rehab i Ängelholm tänker nytt


Ut med den långa listan av åtgärder och in med en rehabiliteringsplan som bygger på personens egna mål och livssituation. Det är tanken bakom omställningsarbetet som pågår inom rehabiliteringen på Ängelholms sjukhus. Syftet? Mer engagerade och motiverade patienter som får ut mer av sin rehabilitering.

Både i Region Skåne och i landet som helhet utgår rehabilitering mer och mer utifrån d

Isabella Martinsen är en av de patienter som kunnat vara hemma en stor del av behandlingstiden, tack vare en bärbar medicinpump. Bild: Erik Leo

Bärbar läkemedelspump ger cancersjuka frihet att leva


För den som drabbas av cancersjukdomen akut myeloisk leukemi, förändras livet i ett slag. Vardagen byts plötsligt mot ett liv inneliggande på sjukhus med tunga mediciner. Med hjälp av en bärbar pump kan den som är sjuk numera istället vara hemma under den intensiva behandlingen.



– Jag har haft cancer två gånger, bröstcancer 2015, då jag fick cytostatika på sjukhuset. I november

Musik som språk och lindring i livets slutskede 

Musik som språk och lindring i livets slutskede 

Inom den palliativa vården i Lund arbetar ett nystartat kulturteam med musik som lindring i livets slutskede. Läkaren Ellen Winberg packar både gitarren och väskor med medicinsk utrustning när hon åker hem till patienterna.

Kvinnor 30–39 år vill att vården lyssnar mer på dem

Kvinnor 30–39 år vill att vården lyssnar mer på dem

I en analys från Patientnämnden Skåne framgår att många av de kvinnor som lämnar synpunkter upplever att de inte blivit lyssnade på i kontakt med vården. Den grupp som Patientnämnden Skåne får in flest synpunkter gällande är kvinnor i åldern 30–39 år. Det är också en grupp som söker mycket vård.
- Eftersom vi årligen får in fler klagomål från kvinnor än män och den här åldersgruppen sticker u

Mer inkluderande provtagning för gonorré och klamydia

Mer inkluderande provtagning för gonorré och klamydia

Ett hemtest för gonorré och klamydia bestod tidigare av ett urinprov och ett slidprov. Nu har det utvecklats och ger möjligt att ta prov även från svalg och ändtarm – prover som invånare tidigare enbart kunde ta vid besök inom vården, som hos ungdomsmottagning, hudmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral.

Sjuksköterskorna Isa Segerhag och Amanda Borg på Skånes universitetssjukhus ger patienter akut sjukhusvård i hemmet.

Allt fler får akut sjukhusvård i hemmet

Efter två år har projektet ”Akut sjukhusvård i hemmet” på Skånes universitetssjukhus i Malmö blivit permanent och ska i augusti införas även i Lund. Det betyder att allt fler patienter som tidigare blivit inlagda, nu kan erbjudas akut medicinsk vård i hemmet.

Anders Bjartell, överläkare och professor inom urologi

Svensk modell för prostatacancertestning ska provas i andra länder

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer hos män. Nu startar ett europeiskt projekt, där Skånes universitetssjukhus ingår, för att hitta det effektivaste sättet att ställa en tidig diagnos. –Vi vet att en tidig diagnos räddar liv, säger Anders Bjartell, överläkare och professor inom urologi.

Skånes 70-åringar erbjuds hälsosamtal – för fler friska år

Skånes 70-åringar erbjuds hälsosamtal – för fler friska år

Drygt 500 samtal har genomförts i pilotfasen av riktade hälsosamtal för Skånes 70-åringar. Många av samtalsdeltagarna har riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, men klassar samtidigt sitt hälsotillstånd som bra. Det visar en ny rapport kring metoden riktade hälsosamtal i Region Skåne.

Säkrare läkemedelshantering med handscanners

Säkrare läkemedelshantering med handscanners

För inte allt för länge sedan hanterades ordination av läkemedel på sjukhus i pappersjournaler eller muntligt vid ronden. För ungefär 20 år sedan började arbetet med ordinationer digitaliseras och snart tas ytterligare ett steg – för en säkrare och mer hållbar hantering av läkemedel på våra sjukhus.

Region Skåne stärker arbetet kring förlossningsvård och kvinnors hälsa

Region Skåne stärker arbetet kring förlossningsvård och kvinnors hälsa

I Region Skåne pågår flera insatser för att utveckla förlossningsvården och vården för kvinnors hälsa. En satsning handlar om att anställa servicemedarbetare på förlossningen och på BB. Något som gör att barnmorskorna får mer tid att fokusera på patienterna och frigör tid för kompetensförsörjning.

Ny strategi ska minska suicid i Skåne

Ny strategi ska minska suicid i Skåne

Region Skånes nya strategi för att motverka suicid tar ett samlat grepp om det suicidpreventiva arbetet i Skåne och slår fast en nollvision för suicid. Kunskapen om riskfaktorer och riskgrupper ska öka, både i hälso- och sjukvården och övriga samhället. Särskilt fokus kommer att läggas på primärvården, som ofta är de som först möter den som mår dåligt.

Visa mer

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden