Gå direkt till innehåll
Fotograf: Paulina Westerlind
Fotograf: Paulina Westerlind

Pressmeddelande -

Skånes kvinnor är nöjda med förlossnings- och mödrahälsovården

Majoriteten av Skånes kvinnor är nöjda med förlossnings- och mödrahälsovården. Det visar rapporten från de senaste resultaten av Graviditetsenkäten där nästan 22 000 kvinnor i Skåne har delat med sig av sina erfarenheter.

Sedan december 2020 erbjuds gravida kvinnor och nyblivna mammor i hela Sverige att svara på Graviditetsenkäten. Enkäten är en del av ett nationellt arbete inom ramen för satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård. De senaste resultaten bygger på svar som lämnats under 1 januari till och med 31 december 2022.

En positiv upplevelse av förlossnings- och mödrahälsovården

Resultat från den senaste rapporten visar att de flesta kvinnor i Skåne har en positiv upplevelse av förlossnings- och mödrahälsovården. Nio av tio kvinnor svarar att de känner sig trygga med barnmorskan på barnmorskemottagningen. Dessutom anger åtta av tio att de fick tillräckligt med information om sin graviditet från sin barnmorska.

– Vi arbetar målmedvetet för att ge kvinnorna en trygg start på sin graviditet och resultatet visar att vi är på rätt väg, säger Pernilla Wargéus, samordningsbarnmorska i Region Skåne.

När det gäller förlossningen svarar cirka nio av tio att barnmorskan var närvarande på rummet i den mån man önskade, vilket är i linje med rikssnittet.

Identifierade förbättringsområden

Eftervård och amningsstöd är två förbättringsområden som tydliggjorts tack vare uppföljningar av tidigare Graviditetsenkäter. Under 2022 svarade sex av tio kvinnor att de fick den information man behövde om vad man kunde förvänta sig angående återhämtning under eftervården. Här ligger Skåne i linje med övriga landet.

I Region Skåne har man jobbat med att stärka eftervården genom att följa upp kvinnans psykiska och fysiska mående två veckor efter förlossningen. Uppföljningen är en kontakt utöver det eftervårdsbesök som regionen erbjuder enligt basprogrammet för graviditet och eftervård.

Arbetar med att ge amningsstöd

När det gäller amning upplever ungefär sju av tio kvinnor att de fick stöd kring den första amningen av personalen på förlossningen i den mån man önskade. Siffran har gått upp sedan året innan.

– Vi arbetar aktivt med att öka medvetenheten om den första amningens betydelse. Vi genomför utbildningsinsatser för all personal gällande den första amningen och oavbruten hud-mot hud-kontakt de första två timmarna efter förlossningen, säger Sara Tingsek, barnmorska på BB Hemma på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Av de kvinnor som hade problem med amningen anger sex av tio att de fick tillräckligt med amningsstöd från vården i den mån de önskade. Det är en positiv utveckling jämfört med året dessförinnan, men utmaningar kvarstår.

– Regionalt pågår ett arbete med ett digitalt amningsstöd för blivande och nyblivna föräldrar. Programmet kommer att testas som pilot hösten 2023, säger Anna Kjellbom teamansvarig för Utvecklingsenheter kvinnohälsa i Region Skåne.

Fakta/ Graviditetsenkäten

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har sammanställt Graviditetsenkätens nationella resultat för tolv månader. Samtliga resultat finns presenterade i en webbrapport.

Kvinnor är fortsatt nöjda med förlossningsvården (SKR)
Graviditetsenkäten genomförs som en del av den nationella satsningen för kvinnors hälsa och förlossningsvård.

Graviditetsenkäten (SKR)

Gravid eller nyss fött barn? Gör din röst hörd (1177.se)

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden