Pressmeddelande -
Ny strategi ska minska suicid i Skåne
Region Skånes nya strategi för att motverka suicid tar ett samlat grepp om det suicidpreventiva arbetet i Skåne och slår fast en nollvision för suicid. Kunskapen om riskfaktorer och riskgrupper ska öka, både i hälso- och sjukvården och övriga samhället. Särskilt fokus kommer att läggas på primärvården, som ofta är de som först möter den som mår dåligt.
I och med den nya strategin, som fastslogs av regionstyrelsens den 30 mars, blir det suicidpreventiva arbetet permanent i Skåne.
– Du kan jämföra det med exempelvis hjärt- och lungräddning eller brandutbildning, något som vi påminns om och övar regelbundet. Precis som med hjärtstopp hittar vi många suicid utanför sjukvården. Därför är det så viktigt att kunskapen om detta är väl spridd även utanför hälso- och sjukvården, säger Malin Scharffenberg, regional samordnare för suicidprevention.
Alla verksamheter inom Region Skåne uppmanas att ta fram en handlingsplan som omfattar rutiner och riktlinjer när det gäller suicidprevention. Inledningsvis kommer fokus att vara på att öka kunskapen och beredskapen inom primärvården.
– Detta är inte bara en fråga för psykiatrin utan för hela hälso- och sjukvården. Inte minst för primärvården, som ofta är den första vårdinstans patienten möter. Därför blir det extra viktigt att där kunna fånga upp om någon befinner sig i riskzonen för suicid. Det finns också vissa riskgrupper som av olika anledningar inte söker sig till psykiatrin, äldre män till exempel, säger Malin Scharffenberg.
Inom primärvården pågår därför nu arbetet med att ta fram en handlingsplan för det suicidpreventiva arbetet.
– Vårt grunduppdrag är att vi ska ta hand om vanligt förekommande behov på ett väldigt högtillgängligt sätt med kontinuitet. Bara det fokuset är i sig suicidpreventivt. Framöver kommer vi att satsa mer på att utbilda vår personal inom området samt att introducera mer arbete i team, bestående av läkare och sjuksköterska som understöds av specialkompetenser så som psykolog. Med teamarbete får vi bättre möjlighet att förstå hela människan och patienten får också en bättre kontinuitet i kontakten med oss, säger Johannes Malm, psykolog och verksamhetsutvecklare inom Primärvården Skåne.