Gå direkt till innehåll
Flyktingar från Ukraina får vård som asylsökande

Pressmeddelande -

Flyktingar från Ukraina får vård som asylsökande

Människor som flytt i samband med Rysslands invasion av Ukraina har börjat komma till Sverige och Skåne. De som behöver vård ska i nuläget få det som om de vore asylsökande. Precis som för alla som söker vård är det viktigt att de människor som flytt kriget ges vård efter behov på den nivå som är lämplig.

- Vad som sker just nu i Ukraina är helt förfärligt. Region Skåne är i solidaritet med den ukrainska befolkningen och agerar utifrån bästa förmåga. Det beslut som vi nu fattat innebär att ukrainska flyktingar får kraftigt subventionerad hälso- och sjukvård och avgiftsfria läkemedel. Vi behöver se till de ukrainska flyktingarnas omedelbara behov, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

    Vårdgivare som möter flyktingar i behov av vård ska erbjuda dem vård motsvarande den vård som asylsökande har rätt till, enligt lag. Det gäller både personer som berörs av EUs direktiv om massflykt och personer som kommer inom ramen för den fria rörligheten i EU. Samtliga beslut gäller tills ett nytt nationellt beslut om flyktingar från Ukraina är fattat.

    Vård för asylsökande
    Vård för asylsökande innebär att den som inte har fyllt 18 år ska erbjudas vård och tandvård i samma omfattning som den som är bosatt i Skåne. Alla vårdcentraler har i uppdrag att utföra hälsoundersökningar för asylsökande och sjukhusen hanterar vård på specialistnivå.

    - Det här innebär också att vi ska erbjuda vuxna, alltså personer som har fyllt 18 år, omedelbar vård och tandvård och vård och tandvård som inte kan anstå, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

    Region Skåne står för läkemedelskostnad
    Flyktingar som anländer från Ukraina och kan visa att de har ukrainskt medborgarskap får hämta ut läkemedel gratis på apotek i Region Skåne som en tillfällig rutin.

    - Detta är en tillfällig men viktig rutin medan Migrationsverket jobbar med långsiktig subvention av läkemedel för flyktingar från Ukraina. Ukrainas sak är vår. De som har flytt kriget ska vara trygga i att de får den vård och behandling de behöver, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och andre vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

      Vaccination mot covid-19
      I nuläget utförs vaccinationer för de som inte har svenskt personnummer på vårdcentraler, på vaccinationsmottagningar på Baravägen i Lund eller vid någon av Region Skånes mobila vaccinationsenheter.

      Möjlighet för flyktingar att resa i Skåne
      Den som har ett pass eller en id-handling från Ukraina får resa med Skånetrafiken utan biljett. Det gäller tillsvidare på bussar och tåg i Skåne och där man kan resa med Öresundstågen.

      - I dagsläget är det viktigaste att vi förenklar så mycket som möjligt så att de här människorna känner sig välkomna och omhändertagna. Vi behöver se till deras omedelbara behov. Det är också viktigt att personer som kommer i kontakt med flyktingar från Ukraina har rätt information och kan ge råd och stöd, säger Anna Mannfalk (M), regionråd och förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

      Mer information:
      Skane.se
      Migrationsverkets info om massflyktsdirektiv
      Socialstyrelsen (asylsökande och vård som inte kan anstå)

      Ämnen

      Kontakter

      Presstjänsten

      Presstjänsten

      Presskontakt 044-3093977

      Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

      Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

      Region Skåne

      Västra Storgatan 12
      29189 Kristianstad
      Sweden