Pressmeddelande -
Lägesuppdatering covid-19, den 29 mars 2022: Vaccination fortsatt viktigt när klassificering av covid-19 ändras
Från den första april klassas covid-19 om från att varit en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom till att endast bli en anmälningspliktig sjukdom. Trots detta så finns sjukdomen fortfarande kvar, och fortsätter att spridas i samhället.
Största skillnaden blir att den som provtas och får diagnosen covid-19 inte längre får tvingande förhållningsregler utan enbart ges råd och stöd. Inom vård och omsorg kommer covid-19 fortsätta vara en smittspårningspliktig sjukdom. Detta för att skydda personer som har hög risk för att få en allvarlig sjukdom om de smittas.
– Att sjukdomen inte längre klassas som samhällsfarlig innebär inte att den inte finns i samhället. Covid-19 smittar fortfarande många och det är viktigt att man precis som tidigare vid symtom stannar hemma från arbete, skola och andra aktiviteter där man riskerar smitta andra. Man ska stanna hemma tills man blivit stabilt förbättrad och varit feberfri i minst ett dygn. Då riskerar du inte att smitta andra som har hög risk att fara illa av covid-19, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.
Smittspårningsplikten i vård- och omsorg innebär att det under vissa omständigheter fortsätter vara tvingande att utföra smittspårning i vård- och omsorgsmiljöer. I praktiken innebär detta ingen större förändring för smittspårningen i vård och omsorg eftersom sjukdomen varit smittspårningspliktig i dessa miljöer även när den klassades som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom.
Region Skåne fortsätter att vaccinera
– Eftersom smittan fortsätter att spridas i samhället finns det fortfarande risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. För att minska den risken så ska man se till att vaccinera sig, säger Anna Lindén, vaccinsamordnare i Region Skåne.
Region Skåne kommer fortsätta att erbjuda vaccination till alla som vill ha ett bra skydd mot covid-19. Våra upphandlade vaccinationsmottagningar kommer att fortsätta hålla öppet under våren. Vårdcentraler kommer att fortsätta vaccinera de i äldre åldersgrupper samt den som inte kan ta sig till en vaccinationsmottagning.
– Även våra mobila vaccinationsteam kommer fortsätta sitt arbete. I första hand kommer dessa att besöka områden där vi behöver få en bättre vaccinationstäckning, säger Anna Lindén.
Vaccination av flyktingar
Ett av de mobila vaccinationsteamen kommer från och med den här veckan att erbjuda vaccination på flyktingboendet i Arlöv. Till en början erbjuds vaccination under tre dagar i veckan, men planeras att kunna utökas till alla dagar i veckan och fler platser.
– Det finns sedan tidigare rutiner för hur vi vaccinerar och registrerar den som inte har svenskt personnummer. De här insatserna sker i gott samarbete med Migrationsverket, kommuner och Länsstyrelsen. Syftet är att göra det lättare för människor som flytt från Ukraina att få information och tillgång till kostnadsfri vaccination mot covid-19, säger Anna Lindén.
Erbjudandet om vaccination mot covid-19 gäller såväl den som är ovaccinerad som den som behöver kompletterande doser. Utöver de mobila teamen är samtliga vaccinationsmottagningar förberedda på att ta emot och erbjuda vaccination på plats för människor som har flytt från Ukraina.
Aktuella siffror
- Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 82
- Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 0
Inlagda patienter med covid-19 på vårdavdelning respektive intensivvårdsavdelning (IVA) är en ögonblicksbild från klockan 8 samma dag. Antalet inlagda patienter inkluderar samtliga patienter som konstaterats ha covid-19, oavsett orsak till inläggningen.
Övrig statistik om covid-19 tas fram av Folkhälsomyndigheten och finns tillgänglig via Lägesbild covid-19 i Skåne, här finns aktuella siffror över vaccinationer, provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.