Pressmeddelande -
Mödrahälso- och förlossningsvården får bra betyg av kvinnorna
Över 23 000 kvinnor i Region Skåne har hittills delat med sig av erfarenheter från mödrahälso- och förlossningsvården. En stor majoritet är mycket nöjda med både vård och bemötande.
Inom ramen för satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård erbjuds gravida kvinnor och nyblivna mammor i hela Sverige att svara på Graviditetsenkäten. Ett år efter lanseringen har drygt 172 000 personer svarat.
Resultaten för tolv månader visar att många kvinnor har en positiv uppfattning om vården. Flertalet kvinnor i Region Skåne är trygga med vården under graviditet och tiden efter. Nio av tio kvinnor skulle rekommendera sin mödrahälsovård, och lika många rekommenderar sin förlossningsavdelning, till någon annan som är gravid och ska föda barn.
Erbjuder amningsutbildningar
Graviditetsenkäten visar även att det finns områden där vården behöver förbättras. I Region Skåne svarar exempelvis två av tio kvinnor att de inte fått det amningsstöd de önskat vid problem med amning. Samtidigt pågår ett regionalt amningsstrategiarbete för att fler skall få stöd till att amma eftersom flera faktorer påverkar familjers beslut kring amning. För många spelar hälso- och sjukvården en viktigt och ibland avgörande roll.
– Under 2021 har barnmorskor erbjudits amningsutbildningar för att kunna ge bättre stöd till exempelvis den som slutar amma på grund svårigheter att få amningen att fungera eller mjölkstockning. Med kompetenshöjande insatser stärks vården och ger de som önskar och kan, bättre förutsättningar till amning, berättar Fredrika Lissdaniels, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne.
Ett digitalt amningsstöd för blivande och nyblivna föräldrar är under utveckling och är ett komplement till det amningsstöd som redan finns
Ökat fokus på eftervård under 2022
Graviditetsenkäten visar att kvinnorna har större kännedom om vart de ska vända sig med psykiska besvär efter en förlossning än vid fysiska besvär. För att stärka eftervården infördes i januari 2022 krav på barnmorskemottagningarna om uppföljning av kvinnans psykiska och fysiska mående. Det ska ske inom två veckor efter förlossning genom telefonkontakt/digital kontakt. Uppföljningen är en kontakt utöver det eftervårdsbesök som erbjuds enligt regionens basprogram för mödrahälsovård.
Graviditetsenkäten ställer också en rad frågor om kvinnornas hälsa och om besvär eller smärtor i underlivet. Underlaget ger verksamheterna en djupare förståelse för omfattningen av besvär under och efter graviditet och förlossning.
Arbetet ger resultat
94 procent av kvinnorna svarar att de haft möjlighet att ställa de frågor som de önskat till sin barnmorska. De allra flesta uppger även att de är trygga och har blivit bemötta med respekt.
– Graviditetsenkätens resultat visar att det finns mycket vi kan vara stolta över. Det är i första hand medarbetarnas yrkesskicklighet och engagemang som ligger bakom det. Det utgör ett viktigt underlag för förbättringsarbete där målet är en trygg och positiv upplevelse för gravida och nyblivna mammors under graviditet, förlossning och året efter förlossning, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Mer om Graviditetsenkätens resultat
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har sammanställt Graviditetsenkätens nationella resultat för tolv månader. Samtliga resultat finns presenterade i en webbrapport.
Graviditetsenkäten genomförs som en del av den nationella satsningen för kvinnors hälsa och förlossningsvård. Mer information om satsningen och Graviditetsenkäten finns på skr.se.