Gå direkt till innehåll
Från en instruktionsfilm för ambulanspersonal som ska ta emot högsmittsamma patienter.
Från en instruktionsfilm för ambulanspersonal som ska ta emot högsmittsamma patienter.

Pressmeddelande -

Södra sjukvårdsregionen får gemensam högisoleringsenhet i Malmö

En helt ny högisoleringsenhet kommer att utvecklas på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Enheten, som ska vara på plats 2019, finansieras av Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne och blir Sveriges andra finansierade och mest moderna högisoleringsenhet.

Efter ebolaepidemin 2014-2015 har behovet av ytterligare högisoleringsenhet i Sverige diskuterats vid möten mellan Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB. Någon nationell finansiering för denna beredskap finns inte, därför har Södra Regionvårdsnämnden nu beslutat att Skånes universitetssjukhus (SUS) ska utveckla en högisoleringsenhet genom solidarisk finansiering av de regioner och landsting som ingår i Södra sjukvårdsregionen.

Inom Södra sjukvårdsregionen har man varit överens om att frågan inte är om, utan när, en ny internationell epidemi bryter ut och att det då är viktigt att ha en beredskap för att kunna ta emot patienter med högsmittsamma allvarliga infektioner, som exempelvis ebola.

Högisoleringsenheten på SUS i Malmö kommer att ta emot patienter från Blekinge, Halland, Kronoberg, Skåne och vid behov även från andra delar av Sverige.
– Tack vare hög kompetens, ett stort engagemang från eldsjälar och genom ett brett samarbete inom SUS, Region Skåne och Södra sjukvårdsregionen tar vi nu ansvar för att upprätthålla en mycket god beredskapsnivå för misstänkt högsmittsamma/högsmittsamma patienter i Södra sjukvårdsregionen. Det är också vad medborgarna ska kunna förvänta sig av vår högspecialiserade sjukvård, säger Maria Josephson, verksamhetschef för verksamhetsområde infektionssjukdomar på SUS.

På plats 2019

Björn Eriksson, förvaltningschef på SUS, ser det som ett styrkebesked att Södra sjukvårdsregionen och Region Skåne nu kommer kunna inrätta en högisoleringsenhet. Målet är att enheten ska kunna finnas på plats under 2019.
– Det är mycket glädjande att regionerna och landstingen i Södra sjukvårdsregionen väljer att gemensamt finansiera en högisoleringsenhet på Skånes universitetssjukhus. Det blir Sveriges andra och mest moderna högisoleringsenhet, säger Björn Eriksson.

För mer information:
Björn Eriksson, förvaltningschef, SUS: 046-17 27 00
Maria Josephson, verksamhetschef VO infektionssjukdomar, SUS: 040-33 77 00

Mer information om samarbeten inom Södra sjukvårdsregionen

Ämnen

Regioner


En vanlig dag i Skåne • föds 44 barn. • besöker 9 826 skåningar en läkare. • besöker 14 690 skåningar en annan vårdgivare än läkare. • blir 446 skåningar inskrivna i slutenvården. • flyttar 127 personer till och 82 från Skåne. • blir vi 43 fler skåningar. • är 192 nationaliteter representerade bland skåningarna. • görs 450 000 dagliga resor med Skånetrafikens bussar och tåg.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden