Pressmeddelande -
Stor kapacitetsefterfrågan möter inte Trafikverkets planering
Två tunga rapporter som tittar på järnvägsplaneringen i Öresundsregionen och Göteborgsregionen visar stor kapacitetsbrist och framtida problem.
I morgon onsdag, inleds den hittills största konferensens med fokus på ny teknik och realisering av höghastighetstågs i Skandinavien. Konferensen hålls i Stockholm på Berns salonger. Ledande experter från hela världen deltar.
Kapaciteten på järnvägstransport möter inte dagens efterfrågan och i en mer grön och klimatneutral framtid ökar efterfrågan på spårburna transporter ännu än mer. Detta gäller både för personresor och godstransporter.
Höghastighetståg är en av nycklarna för att lösa efterfrågan på effektivt och hållbar transport. Samtidigt larmar de nya rapporterna larmar för stora brister i planering och framförhållning.
De två rapporterna som lanseras den 6 maj har tittat på har hur järnvägsnätet längs den svenska västkusten och över Öresund behöver utformas för att klara den trafikefterfrågan som kommer att finnas år 2030. Rapporterna har gjorts av konsultfirmorna Ramböll respektive Vectura.
Fram till år 2030 kommer efterfrågan på såväl person- som godstransporter på järnväg att fördubblas samtidigt som planer på utbyggnad av järnvägen är ytterst modesta. Två aktuta åtgärder som tillfälligt kommer att förbättra situationen och som rapporterna lyfter fram är b.la fyra spår mellan Malmö och Lund och en ombyggnad av stationen på Köpenhamns flygplats. Även Västlänken i Göteborg innebär betydande förbättringar för lokaltrafiken.
Den förväntade ökningen av tågresor har flera förklaringar:
· Kraftig befolkningsökning
· BNP-utvecklingen
· Minskat intresse för bilkörning hos ungdomar
· Fortsatt integration i Öresundsregionen – mer arbetspendling
I utredningen som Ramböll har gjort konstateras också att höghastighetståg behöver egna spår på hela sträckningen.
Det förutsättes att höghastighetstågen ska köras över Öresundsbron och betjäna Köpenhamns flygplats. Tågen kan antingen fortsätta därifrån mot Hamburg eller in till Hovedbangården. Efterfrågan på mer kapacitet över Öresund gör att den befintliga förbindelsen är otillräcklig och att nya förbindelser behövs, dels för att frigöra kapacitet för höghastighetstågen, dels för att stärka integrationen i regionen.
En viktig del i systemanalysen är att visa på vilka kopplingspunkter som ska finnas mellan höghastighetstågen och annan kollektivtrafik. I Skåne kan det bli frågan om externa stationsplaceringar vid Malmö, Lund, Helsingborg och Halmstad.
- Utredningen visar med önskvärd tydlighet på behovet av stora investeringar i järnvägsinfrastrukturen i Öresundsregionen. Trafikverkets metod för att lösa kapacitetsproblemen genom att försöka minska efterfrågan genom höjda avgifter, sänkt hastighet och andra restriktioner är helt i strid mot den politiska ambitionen att öka järnvägens andel av transportarbetet. Detta gäller även utan satsningen på höghastighetståg. Såväl på den svenska som på den danska sidan av Öresund behövs kraftfulla åtgärder för en fungerande järnvägstrafik som ska kunna växa i takt med efterfrågan.
Lennart Serder, delprojektledare för projektet Den skandinaviska 8 miljonerstaden, och järnvägs- och kapacitetexpert.
Alla projektet The Scandinavian 8 million city rapporter finns att hämta på hemsidan www.8millioncity.se.
För mer kommentarer eller information:
Lennart Serder; delprojektledare Region Skåne telefon + 46 40 675 32 42 Floire Daub, Projektledare; Olso Kommune telefon: + 47 934 56 146
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.