Gå direkt till innehåll
Viktigt att söka hjälp om man mår dåligt efter förlossning

Pressmeddelande -

Viktigt att söka hjälp om man mår dåligt efter förlossning

Som nybliven förälder är det vanligt att man känner sig nedstämd. För vissa går det över ganska snabbt men en del mår dåligt under en längre tid och då är det viktigt att man får rätt hjälp.

– Det händer mycket i kroppen hos den som föder barn. Det handlar om allt från hormonella förändringar och sömnbrist till utmattning och problem med amning. Så det är inte så konstigt om man mår dåligt, säger Jan Kask, överläkare inom psykiatrin i Region Skåne.

Baby blues går över
Två till tre dagar efter förlossning får många det som i allmänhet kallas baby blues. Det är en lättare nedstämdhet som drabbar åtminstone en tredjedel av alla nyblivna föräldrar.

– Baby bluesen, som även kan drabba medföräldrar, går ofta över inom två veckor. Men fortsätter nedstämdheten så är det viktigt att man får behandling för att må bättre, säger Jan Kask.

Depression behöver behandlas
Det är ungefär tio procent av nyförlösta som mår så dåligt att de behöver behandling. Symtomen varierar och kommer ofta smygande under ett par veckor. Ofta rör det sig om att man är ledsen, har minskad glädje, koncentration, sömn och aptit.

– Det här är ju en tid i livet där det för många finns en massa förväntningar på att man ska vara lycklig och harmonisk. Men är man deprimerad kan man känna både skuld, skam och att man är otillräcklig som förälder. Det kan tillochmed uppkomma tankar om självmord, säger Jan Kask.

Den som tror sig ha en förlossningsdepression kan kontakta sin vårdcentral, barnmorskemottagning eller BVC.

Behöver inte påverka relationen till barnet
Depression går ofta att behandla väldigt väl. Och en förlossningsdepression behandlas som en vanlig depression. Är man lindrigt sjuk kan man få kognitiv beteendeterapi och vid måttlig eller svår depression kan man få medicin. Vi svårare depression kan det även vara aktuellt med elbehandling (ECT).

– Det är viktigt att man kommer ihåg att hjälp finns att få och att man inte försöker klara sig på egen hand. Depression går att vända snabbt med rätt hjälp och att man mår dåligt behöver inte påverka den långvariga relationen till sitt barn, säger Jan Kask.

Vanföreställningar kopplade till barnet
I mer sällsynta fall kan den som mår dåligt efter förlossning få en förlossningspsykos. Även om vissa symtom kan överlappa med en depression så är psykos ett helt annat sjukdomstillstånd. Psykosen innebär att man får vanföreställningar som ofta är kopplade till det nyfödda barnet.

– Vid förlossningspsykos är risken för självmord eller att man faktiskt skadar sitt barn förhöjd. Därför är det viktigt att man själv eller någon anhörig kontaktar akutmottagning eller ringer 112 om man märker tecken på förlossningspsykos. Ju tidigare man söker hjälp, desto fortare kan man må bättre igen, säger Jan Kask.

Läs mer om förlossningsdepression och förlossningspsykos på 1177.se

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden